Det är kultur och tradition fast i modern och fri tappning. På 150 linnelappar i A4-format ska miljöer, människor, djur och älsklingsföremål i Dannemorabygden förevigas, när människorna i Morkarla, Österbybruk, Film och själva Dannemora plus små byar och boställen däremellan just nu broderar för allt vad tygen håller.
Idén att berätta om det man tycker bäst om i sin hembygd kommer från pensionerade läraren Christina Ahlbäck. Hon har ägnat sig åt fritt broderi i flera år och bland annat haft utställningar med broderade valvgubbar. De motiven är hämtade från medeltida kyrkors valvbågar: högt uppe under kyrktaken där bågarna möts finns det ofta "gubbar" skulpterade och målade.
Men nu handlar det inte om kyrkokonst, utan om konst till en utställning i Brukskyrkan i Österbybruk.
– När det är Konst på väg i påsk, bidrar vi med den här broderiutställningen. Konstnärerna ställer ut i Herrgården, folket i kyrkan, säger Christina Ahlbäck.
Själv har hon bland annat broderat sin gröna trädgårdsgunga på en lapp och Morkarla gamla röda skola, som står orörd, sedan den stängdes 1948, på mark som hör till familjens tomt.
I bygdens skolor broderar flickor och pojkar inför utställningen.
– Jag syr ett träd som finns på Gräsö, säger Melker, som går i ettan i Morkarla.
Josefin i tvåan broderar också träd, medan Maja i trean får plats med såväl häst, hund, gris, ko och två katter i sitt broderi. Elliot och Jesper har valt traktorer som motiv, Frida och Emmelie visar upp sina hundar, Emelie sin My-little-ponny och Fredrik en Morkarlakorp.
– Det här är vår platt-TV, berättar Neo och visar sitt svarta broderi.
Barnen är ivriga att visa sina alster. Broderandet är obligatoriskt, alla är med, även lärarna och skolans övriga vuxna.
– Jag broderar vallonsmedjan, avslöjar Anette Ehrnlund, som arbetar med städ och kök.
Inger Gustavsson är lärare vid Morkarla skola sedan 1982. Hon berättar att både barnens föräldrar och skolans personal har bidragit med garn nålar. Linnelapparna står kyrkan för.
Idén att brodera hembygden hembygden slog an direkt.
– Alla var entusiastiska Och barnen ville börja direkt.
Nu broderar man en dag varannan eller var tredje vecka.
Förutom skolbarnen sysslar syföreningarna och enskilda i området också med att brodera sin bygd.
När den har visats i Österbybruk kommer den att gå vidare till bibliotek och äldreboenden i Norduppland.
Byarna broderar bygden
Från förskolebarn till pensionärer - Dannemorabygdens befolkning tar till nål och tråd för att berätta om sin bygd i en utställning i brukskyrkan i Österbybruk i påsk.
Trassel? Nej då, men färger i massor för hembygdsbroderandet.
Foto: Foto: Lena Köster
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!