Butiksanställda en riskgrupp

Trots att det är lika tungt att arbeta i den kvinnodominerade livsmedelsbranschen som inom industrin så är det många fler män än kvinnor som får arbetsskador godkända.

Lena Söderman jobbar på Ica i Östhammar.

Lena Söderman jobbar på Ica i Östhammar.

Foto: Astrid Iselidh

Östhammar2011-03-11 11:53

Anställda vid Ica i Östhammar bekräftar att deras jobb kan vara rätt hårt.

En ny studie från Lunds universitet visar att nära hälften av de kvinnor som arbetar inom dagligvaruhandeln har problem med värk i bland annat nacke och axlar. I studien har forskare studerat belastningen på olika muskler vid butiksarbete och kommit fram till att arbetet är lika tungt som ensidigt industriarbete. Lena Söderman, som arbetar vid Ica i Östhammar håller med.
– Ja, det är lika tungt. Man lyfter mycket tunga grejer, allt från läsk till grönsaker. Och i kassan är arbetet monotont.

Nu hoppas fackförbundet Handels att fler kvinnor ska kunna få sina sjukdomar erkända som arbetsskador. Enligt Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman vid Handels, får butiksanställda oftare avslag när de ansöker om ersättning för arbetsskador eller sjukpenning, eftersom Försäkringskassan ser det som lättare, rörligt arbete. Samtidigt är det betydligt högre andel män inom industriyrken som blir berättigade ersättning.
– Utöver dem som anmäler finns också ett stort mörkertal. Det är många butiksanställda som har ont varje vecka och som sedan vilar upp sig över helgen. Man trivs på jobbet och accepterar att det gör ont i kroppen, säger Martine Syrjänen Stålberg.

Hon påpekar även att studien visar att yrket kan vara särskilt belastande eftersom att många utför samma arbetsuppgift i timmar i sträck. Men det problemet finns inte på Lena Södermans arbetsplats i Östhammar.
– Här är det bra eftersom man bara sitter i kassan en timme i taget, sedan byter man till en annan arbetsuppgift.

Lena Söderman har inte själv sökt ersättning för skador som uppkommit inom dagligvaruhandeln, men hennes syster, som arbetat inom butiksyrket sedan tonåren, försöker just nu få sjukersättning på grund av problem med axlarna.
– De tycker att hon mår tillräckligt bra för att jobba men hon kan knappt sitta framför datorn utan att få ont i axlarna. Och nu ska hon dessutom opereras för tredje gången.

Lena Södermans kollega Charlotte Moe har också arbetat inom dagligvaruhandeln sedan tonåren. Även hon konstaterar att jobbet är tungt.
– Ja gud, man får värk i axlarna, ryggen och fötterna. Det är ett hårt arbete.
Hon har tidigare varit sjukskriven på grund av problem med nacken.
– Nu tränar jag för att inte få ont och tänker på att lyfta rätt. Ibland får man be om hjälp, en bananlåda väger ju 18 kilo.

Fakta

Studien är gjord vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet. Forskarna har studerat ett fyrtiotal olika yrkesgrupper och funnit att kvinnor har betydligt mer besvär än män.

Studien visade bland annat att arbete inom dagligvaruhandeln är lika belastande som ensidigt industriarbete. 2 045 anställda, varav 1 600 kvinnor, i 99 butiker runt om i landet har deltagit i studien. Under åren 2004–2008 fick 505 kvinnor ersättning för arbetsskador, medan 2 444 män fick ersättning, enligt Afa försäkring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!