UL:s buss 811 som skulle avgå kl 7.13 var sen redan från starten, efter att en motorlampa indikerat att något var fel med den första Nobinabussen. När den nya bussen nått Gränby var det dags att byta buss igen – på grund av elektronikfel. Resenärerna fick invänta en ny buss. Men sedan gick det i rasande fart. En person som var ombord på bussen vittnar om att bussföraren körde alldeles för fort för att ta igen förlorad tid. När bussen nådde cirkulationsplatsen i Rasbo fick föraren inte stopp i halkan. Bussen for rakt fram i hög fart och vänstra hjulparet åkte upp på rondellen. Resenärer upplevde det som att bussen höll på att tippa åt höger, ned i ett djupt dike vid 288:an.
– Nu går det åt helvete tänkte jag. Alla som var ombord skrek, säger passageraren som UNT talat med.
Samtidigt dämpades farten av att bussen åkt upp på rondellen och bussen tippade tillbaka. En upprörd resenär gick fram till Nobinaföraren och bad honom att lugna ned sig. En annan passagerare ska ha torkat av framrutan som immat igen på insidan. Men sedan fortsatte färden i hög fart.
– Det var helt knäpptyst på bussen. Jag tänkte på bussolyckan som inträffade på 288:an för några år sedan, säger passageraren som inte vill ha sitt namn i tidningen.
Nobina har enligt UL:s informationschef Sture Jonsson haft ett första samtal med föraren och ska fortsätta att utreda det inträffade.
– Föraren var stressad över att vara försenad. Men man ska aldrig i något läge försöka köra in en försening och äventyra säkerheten.
Flera resenärer har hört av sig till UL:s kundtjänst efter färden och vittnat om hög fart och om händelsen vid Rasborondellen.
– Även om vi kan ha olika referensramar kring om en buss håller på att välta eller inte räcker det med att resenärerna upplevde att det var otäckt för att vi ska se mycket allvarligt på det här.
Sture Jonsson säger att Nobina ser lika allvarligt som UL på det inträffade.
– Nobina kommer att gå igenom med föraren vad som gäller vid körning. En förare ska aldrig köra fortare än vad som är lagligt eller lämpligt, det ska inte vara någon tvekan om det.
Vad beror det på om det ändå förekommer ibland?
– Det finns väldigt tydliga anvisningar om att säkerheten ska gå först. Man får inte äventyra det för att hålla en tidtabell.
Här har bussföraren fått två bussar som inte fungerat, på samma tur. Den tredje tycks ha haft problem med imma på framrutan. Är det acceptabelt enligt UL?
– Både vi och Nobina kan konstatera att man får byta en buss emellanåt, men att man får byta två på samma tur är väldigt ovanligt. Rent allmänt kan man säga att bussarna har ett hårt slitage, de rullar väldigt mycket. Men i dagsläget upplever inte Nobina att de har något generellt problem med bussparken, säger Sture Jonsson.
Vilka krav ställer UL på entreprenörerna när det gäller bussarnas funktionalitet?
– Bussflottan har den standard som motsvarar våra krav. Våra krav är att bussarna ska fungera och att man ska kunna uppfylla det uppdrag man har. Sedan händer saker ändå på grund av slitage, trots att man noga följer serviceboken.