Busstrafiken i Öregrund kan göras om

Att Öregrundsbussen inte går hela vägen ned till Gräsöfärjan sommartid är ett problem som måste lösas, menar kommunen. Nu finns en studie som visar att en lösning är möjlig.

I dag trafikerar UL:s linje 811 inte färjeläget i Öregrund under sommarmånaderna. Det här hoppas kommunen ska kunna ändras på.

I dag trafikerar UL:s linje 811 inte färjeläget i Öregrund under sommarmånaderna. Det här hoppas kommunen ska kunna ändras på.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2023-10-20 05:00

De senaste åren har UL under sommarmånaderna inte trafikerat Öregrunds färjeläge utan haft sin start- och ändhållplats vid Smedjegatan/Sven Persson-hallen. 

Anledningen är bland annat att UL har bedömt att bussarna riskerar att fastna i färjekön, vilket då skulle kunna spräcka tidtabellen. 

undefined
Exakt vilken lösning som är bäst och när en sådan kan genomföras diskuteras inom både kommunen och regionen.

Men Östhammars kommun vill få till en förändring. För bussresenärer blir avståndet mellan Smedjegatan och färjeläget närmare en kilometer, vilket enligt kommunen särskilt påverkar barn, funktionshindrade och personer med mycket bagage.

– För oss är det viktigt att lokaltrafiken går hela vägen ner till färjan, året om, säger Ylva Lundin (SD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

undefined
Ylva Lundin (SD) säger att frågan om bussdragningen i Öregrund är viktig för kommunledningen.

Färjerederiet har de senaste åren utökat turtätheten på Gräsöfärjan sommartid. Det här antar de flesta har kortat köerna i Öregrund, men det har aldrig verifierats.

Under sommaren i år genomförde kommunen därför en trafikstudie där man dokumenterade köbildning och mätte tidsåtgången för fordon att nå färjeläget.

– Vi har mätt både med sensorer och manuella observationer. Och det vi kunde se var att köerna höll sig inom det dubbelfiliga området vid mättillfällena, säger Sofia Händel, projektledare på kommunens sektor samhälle.

undefined
När kommunen gjorde sina mätningar och observationer höll sig köerna inom det dubbelfiliga området.

Det skulle innebära att om de fordon som köar till färjan, precis som när det inte är sommar, samlas i en fil skulle bussarna kunna passera utan att det orsakar trafikstockning i Öregrund. Om det här är en rimlig lösning är dock inget som kommunen tagit ställning till utan man anser att flera alternativa anpassningar och lösningar bör diskuteras. Kommunen understryker också att köbildning ändå kan uppstå när många vill ta sig ut till Gräsö samtidigt, exempelvis vid midsommar.

undefined
Sedan Trafikverket utökade trafiken på Gräsölinjen sommartid har köerna i Öregrund minskat, enligt flera bedömningar.

Underlaget från trafikstudien ska nu överlämnas till Region Uppsala som äger frågan om hur bussarna ska trafikera sträckan.

– Vi ser fram emot att titta på resultaten från studien. Vår ambition är att bussen ska kunna gå ned till färjan hela året och hoppas att vi ska kunna hitta en lösning som är både bra och trafiksäker, säger Cecilia Linder (M), ordförande i regionens trafik- och samhällsutvecklingsnämnd.

undefined
Cecilia Linder (M), ordförande för regionens trafik- och samhällsutvecklingsnämnd, säger att regionens ambition är att bussen ska gå till färjeläget året om, men att man måste hitta rätt sätt för det.

Från regionen framhåller man trafiksäkerheten som en särskilt viktig aspekt att ta hänsyn till med tanke på att det rör sig mycket människor i Öregrunds hamnområde sommartid.

Någon tidsplan för när en förändring kan ske finns inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!