Bryggan i Öregrund igång
Dagen före Roslagsloppet i augusti för två år sedan utplånades restaurang Bryggan i Öregrunds hamn av en brand.Dagarna före midsommarhelgen i år kom nya Bryggan på plats och nu rullar krogverksamheten på som vanligt igen.
Branden då Bryggan utplånades för två år sedan har satt sina spår hos Sabine Cicek.
Foto: Christer Bergström
- Jag hade lagt ner hela min själ i Bryggan och jag har inte kommit över händelsen än. Det svåraste är att polisen inte har någon misstänkt, man vet inte vem som gjorde det. Vi har inga fiender, vi har inte varit osjysta mot någon, så det är så svårt att förstå vad som kan ligga bakom. Jag vill veta orsaken...
Så säger 22-åriga Sabine Cicek som är restaurangchef för Bryggan.
Sabine som är ett välkänt ansikte i hamnen i Öregrund är en ung, framåt tjej. Hon är driftig och charmig, gillar utmaningar och vill ha mycket att göra. Hon utstrålar mognad och värme.
Trots hennes unga ålder har hon fullt ansvar för Bryggan. Hon har stor nytta av hennes kandidatexamen i ekonomi, den tog hon för övrigt på två år, normalt omfattar den tre års heltidsstudier.
Men vad gör man när något försvinner som man vigt sitt liv åt?
- Jag kan lägga mig ner och gråta eller isolera mig. Det är inga bra alternativ. Jag sa till mina föräldrar och syskon efter branden att "nu kommer vi igång igen, vi kan inte ge upp, vi måste gå vidare."
Sabine tog nödvändiga kontakter på Östhammars kommun och så smeds planerna för nya Bryggan.
Nu tänker Sabine blåsa nytt liv i Öregrunds hamn även på vinterhalvåret. Med nya Bryggan som är vinterisolerad kan de ha öppet även på vintern.
- Vi börjar med helgöppet under hösten, vintern och våren och så ska vi ha julbord och nyårsmenyer. För att få mer liv i Öregrund på vintern behövs fler ställen som har öppet, säger hon och kommer in på kökets inriktning:
- Vi har både svensk, italiensk, grekisk och turkisk inriktning på rätterna och mycket fisk som vi mest försöker köpa från fiskare i området. Precis före branden gick jag igenom alla menyer och gjorde en lista över de rätter som var mest populära. Allt material brann upp, men nu har jag komponerat en meny ur minnet av de rätter som är gästernas favoriter.
Sabines arbetsdag börjar vid 6-tiden på morgonen och slutar efter midnatt. Hon är med i allt från att diska, städa, skriva menyer, beställa varor och laga mat, för att bara nämna något.
Nya Bryggan får kritik för att den inte ser ut som en sjöbod utan mer som en lada eller en villa.
- Om kommunen kräver att vi ska måla det vita rött gör vi det. Fönsterluckor tänker vi sätta på så att byggnaden får sjöbodskaraktär, säger Sabine som nu måste rycka in i köket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!