Sedan 2018 har "Bryggan" i Gimo hjälpt ungdomar som isolerat sig att skaffa praktiska erfarenheter till arbetslivet. Marie Wadelius är samordnare för insatsen, som är ett samarbete mellan Östhammars kommun, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Region Uppsala, finansierat av Samordningsförbundet Uppsala län.
– Vi ser det vi gör, individuellt stöd, samverkan och samordning, som otroligt viktigt. Målet med Bryggan är egentligen inte arbete utan en plan till arbete. Det kan till exempel vara att bli inskriven på arbetsförmedlingen med rätt förutsättningar, säger Marie Wadelius.
Sveriges kommuner har en skyldighet i och med kommunens aktivitetsansvar (KAA) att följa upp ungdomar som inte söker till gymnasiet eller hoppar av när de är mellan 16–20 år.
– Vi samarbetar väldigt nära den funktionen. Vi vill snabbt kunna fånga upp dem som hoppar av gymnasiet eller inte väljer att studera vidare så tidigt som möjligt. Jag tror absolut att det finns många som behöver oss, säger Marie Wadelius.
– Det finns ganska många stödfunktioner i samhället, men de är inte samordnade. Man har inte möjlighet att se helheten, utan man gör varsin bit. Då fungerar vi genom att röra oss mellan till exempel socialtjänsten och individen.
Marie Wadelius berättar att det däremot är svårt för ungdomar som fyllt 20.
– Då finns det ingen som frågar efter en, om man inte är inne i något system redan. Det är ytterligare en anledning att det är så viktigt att få tag i dessa personer så fort som möjligt.