Bruksgymnasiet lockar till vidare studier
Åtta av tio som gått studieförberedande program på Bruksgymnasiet pluggar vidare på högskola. Det är fler än genomsnittet både i Sverige och i länet.
Av eleverna som gick ut studieförberedande program på Bruksgymnasiet år 2000, har 81 procent börjat läsa vidare på högskola inom tre år. Detta kan jämföras med 73 procent i länet och 66 procent i Sverige, enligt siffror från SCB.
Trivs i skolan
Gott arbetsklimat och engagerad personal på skolan är en förklaring enligt Ingalill Lundberg. Eleverna har fått en positiv bild av att studera.
— Om man trivs med att gå i skolan, trivs med att studera då är det naturligt att gå vidare.
Ingalill Lundberg säger att skolan ofta får beröm av eleverna för den goda stämningen och kontakten med lärarna. Många lärare är väldigt aktiva för att få eleverna att läsa vidare.
— Det ligger mycket hårt arbete bakom och jag tycker vi har gjort ett gott jobb.
Besparingar hot
Att många från Bruksgymnasiet väljer att läsa vidare till just lärare, ser hon som ett tecken på att eleverna ser studier som någonting positivt.
— På Uppsala universitet är de förvånade över att så många härifrån vill bli lärare, men det tyder ju på att eleverna har bra förebilder.
Ingalill Lundberg befarar att besparingar både på grundskolan och på gymnasiet gör att eleverna kan få sämre studieresultat.
— Det fungerar bra i dag, men när man nu stramar åt kan det märkas i statistiken. Hittills har vi inte haft alltför stora klasser men jag är rädd för att om vi fyller grupperna till max blir det svårare för lärarna. De orkar inte längre vara lika engagerade.
Betygen stressar
Siffrorna från SCB baseras på hur många av eleverna som gått vidare till högskola inom tre år. Skulle man också räkna med de som först läser några år på folkhögskola, KY-utbildningar och komvux innan de börjar på högskolan, skulle procenttalet antagligen bli ännu högre. Dessutom är det ganska vanligt med något års uppehåll efter gymnasiet.
— Det är stressigt med det nya betygssystemet. Eleverna hinner inte tänka på vad de ska göra efter gymnasiet. De måste ta ett uppehåll, ta reda på vad de vill och samla i hop sig innan högskolestarten, säger Ingalill Lundberg.
Räknar man med samtliga program på Bruksgymnasiet, det vill säga även de yrkesförberedande, läser 45 procent av eleverna vidare. En lite blygsammare siffra jämfört med länets 49 procent och 43 procent för hela Sverige. Detta kan bero på att Bruksgymnasiet har många yrkesförberedande program som gör att eleverna direkt kan gå ut i arbete.
— Sysselsättningsstatistik kommer om några veckor, men jag misstänker att vi ligger bra till även där, säger Ingalill Lundberg.
Arton procent av tjejerna som gick ut yrkesförberedande program valde att läsa vidare, medan motsvarande siffra för killarna var noll. En förklaring kan vara att fler går till högskola från till exempel barn och fritidsprogrammet än från fordonsprogrammet.
Från de studieförberedande programmen läser 80 procent av killarna och 81 procent av tjejerna vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!