Brukselever framför musikal i Vallonien

Det handlar inte bara om en resa, utan flera. En fiktiv immigration, en resa i tiden och så Belgienresan som sistaårseleverna på Bruksgymnasiets KMT-program får göra för att framföra sin egenhändigt skrivna musikal.

Maja Karlsson och Linda Löfström sjunger ut sina karaktärers klimatåsikter i en rockig duett.

Maja Karlsson och Linda Löfström sjunger ut sina karaktärers klimatåsikter i en rockig duett.

Foto: Sarah Bruze

Östhammar2009-02-10 17:40
I Bruksgymnasiets musiksal är luften tung. Kinderna på konst-, musik- och teaterprogrammets sistaårselever är rosiga medan de nöter in tre av musikallåtarna.
- Så tar vi refrängen igen, och så break, skriker musikläraren Anna Backman Bister för att överrösta trummor, bas, gitarr och klaviatur.
Låtarna ska skapa stämning och göra det lättare för publiken att hänga med i musikalens alla turer, och det kan behövas.

Musikalen, som ännu inte har fått något namn, utspelar sig både i nutid och dåtid. Unga Jaqueline får lämna 1630-talets Vallonien för att resa till sin man som skickats till Österbybruk som arbetskraft. Parallellt blir diskussionerna heta när en grupp med representanter från sju olika länder ska göra en film inför en klimatkonferens. De två historierna vävs samman, med klimathotet och invandringsfrågor som röda trådar.
Även om det är lärarna Anna Backman Bister och Gunbritt Henricsson som hittills har gjort det mesta av manus- och låtskrivandet, är grundtanken att eleverna ska få göra så mycket de vill och kan. Genom improvisationsövningar har de lekt fram nya scener där vissa har skrivits in i manuset. Men trots att premiären är om en och en halv månad är historien inte helt färdigskriven.
- Jag tror att den kommer att bli vacker och fin, säger Maja Karlsson som ska spela en klimatrepresentant från Polen.
- Jag ska vara hetlevrad finne så det kommer inte att vara kärleksfullt hela tiden, i alla fall inte när jag är med, utlovar Ida Bromark.

Liksom sina klasskamrater är de spända inför resan. Musikalen ska framföras både i länet och i två städer i södra Belgien, för såväl jämnåriga som allmänheten. För att alla ska förstå framförs den på engelska och franska, vilket kittlar elevernas premiärnerver ytterligare. Men det kompenseras av att få uppträda på en stor scen och inför en "riktig" publik. Och känslan att få bli bemötta som professionella musikalartister.
- Jag ser det här mer som ett riktigt jobb, säger Maja Karlsson och får genast medhåll av Ida Bromark.
- Det har satsats mycket pengar på det här, så folk har nog stora förväntningar på oss.
Stefan Edelsvärd, kommunens internationelle samordnare, har jobbat med att locka finansiärer till musikalen och lyckades med konststycket att få hela projektet finansierat. Merparten kommer från Regionförbundet och Internationella Programkontoret i Stockholm, men även Kultur i länet och Östhammars kommuns kulturnämnd har bidragit.
- Nu har vi totalt 127 000 kronor och det är precis vad vi behöver.

Den 23 april åker de 22 eleverna med några lärare till Belgien där de ska framföra fyra föreställningar. Den 15 och 16 april visas musikalen i Gimo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om