Brister i avfallshanteringen kan leda till åtal

Kommunens miljöförvaltning medger att de har brustit i tillsynen av Väddika avfallsanläggning. Den nya granskningsrapporten kan resultera i åtal.

Miljöchefen i Östhammar, Johan Nilsson, kände inte till bristerna på Väddika avfallsanläggning sedan tidigare.

Miljöchefen i Östhammar, Johan Nilsson, kände inte till bristerna på Väddika avfallsanläggning sedan tidigare.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN/ Arkiv

Östhammar2021-10-14 19:00

Kommunens miljöförvaltning har tillsynsansvaret för Väddika avfallsanläggning. Men uppgifterna som framkommit i granskningsrapporten som visar att anläggningen brutit mot miljölagstiftningen och deponiskattelagstiftningen var nya för förvaltningen.

– Jag har ännu inte helt hunnit sätta mig in i uppgifterna, men man kan konstatera att det har funnits brister i vår tillsyn, säger miljöchef Johan Nilsson.

På Väddika har man bland annat tippat slam från enskilda avlopp i gropar på området, visar granskningsrapporten som avfallsenheten gjort tillsammans med en konsultfirma. Detta är förbjudet enligt lag. Om en verksamhet har brutit mot lagen ska tillsynsmyndigheten, alltså i det här fallet miljöförvaltningen, göra en åtalsanmälan.

– Vi måste sätta oss in i ärendet ytterligare och avgöra om vi bedömer att det har begåtts ett miljöbrott. Då kommer vi att göra en åtalsanmälan, säger Johan Nilsson.

Om en åtalsanmälan görs hamnar ärendet hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott som får utreda vad som har hänt och om någon kan anses skyldig.

undefined
Flera brister i bland annat hanteringen av slam på Väddika avfallsanläggning har framkommit i en ny granskningsrapport.

Johan Nilsson säger att förvaltningen har haft stora utmaningar de senaste åren.

– Pandemin har lett till merjobb i form av fler tillsynsärenden. Samtidigt har vi haft för lite personal. Det här har drabbat tillsynen. Den har inte varit optimal, det måste jag säga, säger Johan Nilsson.

Men problemen på Väddika verkar ju ha funnits under lång tid?

– Personalfrågan har varit ett problem länge. Men vi har initierat ett arbete för att förbättra vår tillsyn. Vi har planer på att tilldela varje verksamhet en inspektör som har tillsynsuppdraget för just den verksamheten över tid. Så har vi inte jobbat hittills, säger Johan Nilsson.

På Väddika har man vidtagit åtgärder för att åtgärda de brister som framkommit. En fråga som bland annat styrande politiker reagerat på är skillnader i hur mycket det kostar för anläggningen att ta hand om slam från reningsverken jämfört med hur mycket Gästrike Vatten som lämnar avfallet betalar i avgift. I dag ligger hanteringskostnaden för anläggningen på cirka 1 000 kronor per ton slam medan Gästrike Vatten betalar 90 kronor per ton i avgift för inlevererat slam.

– Vi har initierat ett arbete med att se över taxan och en dialog med Gästrike Vatten pågår, säger Myran Olsson, avfallschef.

Hon hoppas att man inom kort ska nå en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!