Bristande SYV i Östhammar

Elevernas bristande motivation är en grundorsak till de låga kunskapsresultaten i Östhammars kommun. Det anser Skolinspektionen efter höstens tillsyn.

Skolinspektionen kritiserar Öregrunds skola på flera punkter och nu väntar ett stort arbete för att åtgärda bristerna.

Skolinspektionen kritiserar Öregrunds skola på flera punkter och nu väntar ett stort arbete för att åtgärda bristerna.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2016-02-02 16:30

Var tredje år granskas all skolverksamhet av Skolinspektionen och under slutet av förra året besöktes Östhammars kommun; dels för en översiktlig tillsyn av hela kommunens verksamhet och dels för en grundlig tillsyn av Öregrunds skola.

– Tidigare gjordes en grundlig tillsyn av alla grundskolor, men nu väljer Skolinspektionen ut skolor där det finns indikationer på brister, säger barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén.

Vid den övergripande tillsynen låg fokus på det samlade ansvarstagandet för utbildningen inom såväl förskola som grundskola och i den rapport som nu kommit skriver Skolinspektionen att bristande motivation hos eleverna, utifrån kommunens egen analys, har identifierats som en grundorsak till kommunens låga kunskapsresultat.

Dessa resultat, som hämtats från Skolverket och som UNT tidigare uppmärksammat, visar att det genomsnittliga meritvärdet är betydligt lägre i Östhammars kommun än i riket som helhet och att skillnaderna mellan könen är stora.

– Det enda föreläggandet vi fick gäller studie- och yrkesvägledning i tidigare årskurser, säger Lisbeth Bodén och fortsätter:

– Vi är förstås inte nöjda med måluppfyllelsen hos eleverna, men vi har sedan tidigare vidtagit omfattande åtgärder som vi självklart kommer att arbeta vidare med nu. I övrigt uppfyller vi alla lagkrav.

Om kritiken är sparsam i den översiktliga tillsynen, är den desto större i tillsynen av Öregrunds skola. På fyra av sex punkter får skolan kritik och Skolinspektionen anser att bristerna kan hindra eleverna från att nå de nationella målen.

Det kvalitetsarbete som bedrivs på skolan uppvisar brister vad gäller uppföljning och analys, står det i rapporten. Skolans elevhälsa arbetar inte främst förebyggande och hälsofrämjande och alla kompetenser ingår inte i elevhälsoarbetet.

Vidare behöver skolan utarbeta tydliga rutiner vad gäller när och hur elever har rätt att få särskilt stöd och så måste skolan tydligare tillkännage rutinerna vid kränkande behandling.

Cathrin Lundegård tillträdde som rektor på Öregrunds skola i samband med skolstarten i augusti förra året.

– När Skolinspektionens representanter var här i november hade vi en dialog om våra svagheter och vi började då på en gång att åtgärda dem. Vi har till den 29 april på oss och alla punkter är lika viktiga. Vi kommer att åtgärda allt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om