Brett program på Vallonbruksmässa

Många besökare vid Vallonbruksmässan i Österbybruk lockades på lördagen till Vallonsmedjan för att se vattenhjulet snurra och hammaren slå. Vissa yngre besökare föredrog spökvandringen.

Brukssextetten i aktion på Vallonbruksmässan i Österbybruk.

Brukssextetten i aktion på Vallonbruksmässan i Österbybruk.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2006-08-27 10:52
I år samarbetar Vallonbruk i Uppland med Österbybruks kulturförening, Dannemora hembygdsförening, Lantbruksmuseet i Österbybruk och Bruno Liljefors stiftelsen för att få ett så brett program som möjligt vid Vallonbruksmässan.
Samarbetet innebär att arrangemangen Lantbrukets dag och Österbydagen genomförs samma helg som Vallonbruksmässan. Själva Vallonbruksmässan har i år ungefär 40 utställare.
— Det är allt från ponnyridning till hantverk och ­lokalt producerad mat, sade Åsa Hofring, som är vd för Vallonbruk i Uppland.
Vid Lantbrukets dag, som också pågick på lördagen, passade många besökare på att se Lantbruksmuseets visning av tröskverk, gengastraktor och en gammal ånglokomobil. Christina Svensk och Börje Kvist från Film fanns bland besökarna:
— Det är jätteroligt att de tagit fram de här gamla traktorerna. Det påminner om det som varit, sade Christina Svensk.

Populär traktorparad
Treårige Simon Peterson från Uppsala tyckte bäst om traktorparaden, men visade också intresse för den hattprydda Brukssextetten som spelade på sina glänsande blåsinstrument.
- Det fanns sextetter på alla bruk i stort sett, sade Johan Furenborn som spelar med Brukssextetten på en tuba från 1880-talet.
Barn över fem år roade sig med spökvandring på herrgården, och för många vuxna personer var igångsättandet av vattenhjulet och den stora hammaren i Vallonsmedjan en av lördagens höjdpunkter.
Ungefär 150 personer hade tagit sig till Vallonsmedjan för att se hur smide med vattenkraft gick till på 1600-talet. Det var första gången efter invigningen den 17 juni som historiskt intresserade besökare fick chansen att se det gamla vallonhantverket och arbetet runt omkring.
— Många har ringt och frågat hela sommaren när vi skulle köra i gång igen, så det finns uppenbarligen ett stort intresse, sade Eva Wrede vid Bruno Liljefors stiftelsen:
— Nästa sommar siktar vi på att ha smedjan i gång varje helg, åtminstone när det är högsäsong. Men det häng­er på att vi kan få bemanning med smideslag.
Mässan pågår även i dag söndag, samtidigt med Österbydagen. Roddstafetten med Österbyekor vid herrgårdsdammen brukar locka mycket publik vid tolvsnåret. Nytt för i år är att allmänheten efter stafetten kan prova ekorna i en tipsrodd på dammen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!