"Bredband ska inte kosta mer på landet"

På landsbygden i Östhammars kommun är flera bredbandsprojekt på gång. Genom statligt stöd kan priset hållas nere, men beslut om pengarna drar ut på tiden.

Camilla Strandmans jobb handlar bland annnat om att hjälpa eldsjälar,  föreningar och byalag att skapa projektansökningar för att få bredbandsstöd.

Camilla Strandmans jobb handlar bland annnat om att hjälpa eldsjälar, föreningar och byalag att skapa projektansökningar för att få bredbandsstöd.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2015-10-14 06:00

Östhammars kommun har anslutit samtliga 40 telestationer i kommunen med egen adsl-utrustning, vilket gör att kommuninvånare som har telefontrådar hem till bostaden ska kunna ansluta sig till Östhammars stadsnät även på landsbygden. Men då handlar det om så kallat ”långsamt bredband” via telefonjacket. Efterfrågan på höghastighetsuppkoppling via fiber växer, vilket inte minst Camilla Strandman märkt av. Hon jobbar på konsultbasis som bredbandssamordnare åt SKB Näringslivsutveckling AB (SKB NU). Hennes arbete går bland annat ut på att upprätta kontakter och stödja eldsjälar på landsbygden som är intresserade av fiberanslutning.

– Jag får frågor om precis allt möjligt. Den vanligaste frågan är: Jag bor där, när kommer det till mig och vad kostar det?

Vad brukar du svara?

– Det beror på var de bor. Jag brukar säga att man ska gå ut och knacka dörr och skapa en lista, så att man kan visa att man är många som vill ha fiberanslutning.

Och det har börjat röra på sig. Tre ansökningar om bredbandsstöd från landsbygden i Östhammars ­kommun är inlämnade till Jordbruksverket. Det gäller Ramhäll, Boda (mellan Gimo och Alunda) samt Sandika söder om Östhammar. 70 procent av kostnaderna kan ersättas, bland annat material, grävning och anslutning ända fram till husväggen.

– Om vi får positivt beslut hos länsstyrelsen ska allt vara uppsatt och klart inom 1,5 år, säger Camilla Strandman.

En förstudie är dessutom klar för hela Gräsö, med skärgårdsöarna och Örskär. Ungefär 350 bofasta och flera tusen fritidshushåll berörs.

– Ansökan är på väg in. Det här är ett jätteprojekt som hållit på i många år, med aktiva skärgårdsföreningar. Det finns en projektgrupp som tar emot anmälningar. Så fort det blir lite konkret vaknar intresset hos många för att vara med.

Kostar det mer att skaffa­ fiber på landsbygden än i tätorten?

– Det ska inte kosta mer på landsbygden, grunden för det statliga åtagandet är att det ska vara ungefär samma villkor. Vi marknadsför att det kostar runt 20 000 kronor i grundavgift för ­anslutning, vilket kan jämföras med att Telia för en fiberanslutning till villa i tätort brukar ta 21 900 kronor.

Men det kan dröja innan de stödberättigade projekten förverkligas. Först skulle beslut tas i vår, sedan i höst och nu har nya besked kommit. Konkurrensverket vill säkerställa att stödpengarna inte ersätter kommersiella investeringar i bredbandsinfrastruktur.

– Tyvärr har datumet skjutits framåt hela tiden, och i dag har vi fått veta att upphandlingsreglerna behöver utredas vidare. Så just nu har vi inget datum, säger Camilla Strandman.

För landsbygdprojekten finns även risken att man får nej om kraven inte uppfylls. Bland annat måste man vara ett visst antal hushåll och/­eller uppnå en viss täckningsgrad i området. De pengar som Uppsala län tilldelats för bredbandsstöd på landsbygden ska dessutom räcka programperioden ut.

– Pengarna kommer att ta slut i en vissling, så det gäller att vara tidigt ute, säger ­Camilla Strandman som själv bor på landsbygden utanför Norrskedika och saknar fiberuppkoppling i hemmet.

I Norrskedika finns en av åtta stadsnätsnoder för fiber som Östhammars kommun byggt i mindre tätorter. Men det är tre kilometer dit, och grävkostnaden för de fastboende som finns på sträckan gör att en anslutning skulle bli mycket dyr utan statligt stöd.

– Vi ingår i ett område för en förstudie, så det här kanske också kan bli ett landsbygdsområde. Vi får se var det landar.

Fakta Endast landsbygd och småorter får stöd

Fiber för alla

Genom landsbygdsprogrammet år 2014­–2020 kan länsstyrelsen bevilja pengar till nya bredbandsprojekt i Uppsala län. Länsstyrelsen är beviljad 96 miljoner kronor av Jordbruksverket i den första omgången.

Kostnaden per hushåll beror bland annat på hur många som ansluter sig. Ett projekt kan ha 20 permanenta hushåll, men länsstyrelsen rekommenderar minst 50 hushåll och över 60 procents anslutningsgrad. Endast landsbygd och småorter med färre än 200 invånare har rätt till stöd. Hittills har 11 ansökningar kommit in, men beslutsdatumet har skjutits upp i omgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!