Bredband kan störa trygghetslarm

Hur bra fungerar egentligen trygghetslarmen för de gamla i Uppsala län? Länsstyrelsen har nu sett över kommunernas larmtjänst och hittade flera brister. Bland annat kan trådlöst bredband slå ut larmsignalen.

Östhammar2008-09-24 09:00
Trygghetslarm är precis vad det låter, ett larm som ska få gamla att känna sig trygga. Om olyckan är framme trycker de på en knapp som sitter antingen runt handleden eller i ett band runt halsen. Då kopplas de till SOS Alarm och får sedan hjälp av hemtjänstgruppen.
Så går det i alla fall till när larmet fungerar, men länsstyrelsens tillsyn av länets larmtjänster har visat att det finns flera tekniska problem som kan störa trygghetslarmet, som vid åska, byte av teleoperatör och när trådlöst bredband finns i närheten.
- Det är inte säkert att larmet fungerar när det finns trådlöst bredband i huset. Den nya tekniken ställer till det, säger Elisabeth Sköld, äldreskyddsombud på länsstyrelsen i Uppsala län.

En del kommuner fick även kritik för att de lämnar ut trygghetslarm utan biståndsbeslut. Utan det kan inte information om personen med larmet lämnas ut mellan till exempel larmmottagaren och hemtjänstgruppen, något som Elisabeth Sköld menar är nödvändigt.
- Vi anser att det är viktigt för aktörerna att veta till exempel om brukaren har haft hjärtinfarkt eller har talsvårigheter.

Länsstyrelsen fann också att informationen till de gamla ofta var otillräcklig, bland annat om de tekniska säkerhetsriskerna. Det framgick inte heller att larmtjänsten inte alltid kan garanteras i den omfattning som de gamla förväntar sig.
I Östhammars kommun har runt 540 personer trygghetslarm och där fungerar tjänsten bra. Agneta Baum, som är larmsamordnare i kommunen, menar att det beror på de har upprättat rutiner för olika händelser som kan inträffa.
- Efter åskväder kollar vi larmen extra. Vi åker ut till brukare som larmar ofta och provlarmar.

När en ny person ska få trygghetslarm får den en genomgång av den som installerar larmet om hur det fungerar och hur det ska skötas. Enligt Agneta Baum håller sig socialförvaltningen ständigt uppdaterade om det framkommer några nya problem med larmen för att kunna ge så bra information som möjligt. För dem som har haft problem med bredband som stör signalerna, kommer snart en lösning - från och med nästa månad installerar kommunen nämligen ip-telefoni så att alla ska kunna få hjälp.
- Vi ha inte kunnat garantera att larmet fungerade tidigare, men den här apparaten klarar det, säger Agneta Baum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om