Svalorna flyger lågt över Östhammarsfjärden och regnet öser ner. Vattnet är brunt och grumligt. Olof Sandström på Skärgårdsutveckling Skutab AB är på väg ut med sina två fiskare för att fånga braxen och annan oönskad fisk.
Havs- och vattenmyndigheten har bedömt Sveriges ytvatten och konstaterat att Östhammarsfjärdarna har en synnerligen dålig vattenstatus. Fosforhalterna är för höga och vattnen därför övergödda.
– Varifrån fosforn kommer från början vet man inte, men troligtvis beror det gamla synder som att man släppt ut orenat avlopp, säger Olof Sandström.
Fjärden har valts ut som ett prioriterat område där man ska testa nya lösningar på problemet. Ett sätt är reduktionsfiske. Stora mängder oönskade arter, som braxen, id, björkna och mört, fiskas upp. På så sätt skördas fosfor genom att fisk som levt i fjärdarna avlägsnas och artsammansättningen förändras mot stora rovfiskar.
Rovfiskarna äter i sin tur plankton och bottendjursätande fiskar, vilket får följdeffekter på växtplankton och alger. Vinsterna blir ökat siktdjup och minskad påväxt på stenar.
Upplandsstiftelsen driver projektet men Östhammars kommun bidrar med fiskare. De har redan varit ute flera gånger under våren.
– Vi får upp ungefär 1 500 kilo braxen på en vecka, totalt är det väl fyra ton hittills, säger Mikael Andersson.
Fisken fångas i fällor som lades ut tidigt på våren. De simmar in i trånga nätgångar och samlas i en ”tub”. Båten körs in under fällan för att fösa fram fisken och sedan är det bara att håva upp dem i båten. Önskvärda arter som gädda, gös och abborre kastas tillbaka.
Fångsten förs till biogasanläggningen i Uppsala.
– Bäst vore det om fisken kunde gå till fodertillverkning. Nu får vi åka bil och buss på biobränslet i stället, säger Olof Sandström.
Projektet går främst ut på att göra en kostnadskalkyl för att se om reduktionsfisket är hållbart som metod. Därefter utvärderas projektet och kostnaderna jämförs med andra metoder som reningsverk och våtmarksanläggningar.
– Det är för tidigt att säga om det här är en bra lösning. Det blir mycket kostnader och man måste få upp ett halvt ton om dagen om det ska fungera.
Braxen fiskas för minskad fosforhalt
Över fyra ton braxen har fiskats upp ur Östhammarsfjärden sedan islossningen. Syftet är att minska den alldeles för höga fosforhalten i vattnet.
Kent Mattsson och Mikael Andersson tar upp oönskad fisk.
Foto: Tanja Lönnqvist
Syrefria bottnar
I de djupare delarna av Östhammarsfjärden förkommer utbredd syrebrist i bottnarna, vilket leder till att fosfor frigörs och blir tillgänglig för algerna, med lågt siktdjup som följd.
Vid reduktionsfiske tar man upp stora mängder oönskade arter. Målen är att skörda fosfor och förändra artsammansättningen mer mot stora rovfiskar. Högre andel stora rovfiskar leder till starkare predationstryck på små plankton- och bottendjursätande fiskar. Minskas tätheten av dessa arter kan man få mer djurplankton, vilket ger följdeffekter på växtplankton.