Brandmän utan c-körkort bryter mot lagen

Deltidsbrandmän i Norduppland kör brandbilar olovligt. Det är resultatet av att allt för få inom räddningstjänsten har C-körkort. Räddningschefen uppger att man arbetar för att lösa problemet.

Östhammar2006-07-17 21:25
Ulf Gille, representant för Brandmännens riksförbund, har flera gånger påtalat bristen på C-körkort inom deltidsorganisationen. En undersökning 2003 visade också att bristen på C-körkort var det största problemet för deltidsstyrkorna.
@3a Text:Omkring hälften av de drygt 100 deltidsanställda saknar erforderligt körkort. Det har fått till effekt att brandbilar körs olovligt från vissa utryckningar.
— Är det en fråga om att rädda liv eller egendom får vi ta ut fordonen, eftersom nöd försätter lag, men har vi inte tillräckligt med folk med körkort får vi inte ta med oss fordonen hem. Men det gör vi ändå, säger Ulf Gille.
Räddningschef Lars-Erik Falk påpekar att detta inte är tillåtet och att ledningen håller på att titta på olika sätt att lösa problemet.
I höstas gjordes ett upphandlingsförfarande för att få en uppfattning om vad C-körkort skulle kosta. 220 000 kronor bedömdes då kunna räcka för att 15 personer skulle få körkortsutbildning.
— Det gick vi inte vidare med, för vi insåg att vi skulle få för lite för pengarna, säger räddningschef Lars-Erik Falk.
Han menar att det stora problemet är personalomsättningen inom deltidsstyrkorna. I snitt är ett tiotal tjänster konstant vakanta.
— Vi tappar folk hela tiden. Det här blir ingen engångskostnad, säger han.
Ledningen undersöker nu modeller där arbetsgivare och den anställde delar på kostnaden. När ett förslag kan finnas framme är oklart.
Räddningstjänsten tittar också på en ny typ av lättare släck- och räddningsfordon, som endast kräver B-körkort.
— På orter där vi bara har tre man i beredskap kan lätta enheter vara ett alternativ. Där behöver vi inte dubbelhytter, säger Lars-Erik Falk.
Han menar dock att bristen på C-körkort inte kommer att drabba allmänheten eftersom fler stationer kan kallas ut till ett larm för att kompensera en styrka med få eller inga chaufförer.
Bertil Åsberg är platschef för deltidsstationen i Österbybruk. I hans grupp är endast två personer behöriga chaufförer, vilket leder till att han själv tvingas köra, trots att han är brandförman.
I vanliga fall samlar han så mycket information han kan om olyckan och vad brandmännen kan förvänta sig under färden till olycksplatsen.
— Men eftersom jag måste köra får jag samla information medan jag kör eller när vi har kommit fram, berättar han.
Det kan leda till att insatsen kan bli något fördröjd, inte vad gäller att ge sjukvård, men att begära förstärkning eller ta loss folk som har fastnat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om