Brandmännen är missnöjda med ett nytt avtal, som innebär att de mister en arbetstidsförkortning på 63 timmar per år. Samtidigt får anställda som fyllt 40 fler semesterdagar.
Förhandlingarna mellan parterna avslutades i oenighet och tre av de nio brandmännen som arbetar på Forsmarks kärnkraftverk vägrade skriva under det nya kollektivavtalet. Vid Ringhals sade tre av fyra nej till avtalet.
– De kommer att sägas upp, och har då en uppsägningstid på ett år, men får de nytt jobb och säger upp sig själva handlar det om en månads varsel, säger Anders Blixt, ombudsman på Kommunal.
Uppsägningen får till följd att det blir för få rökdykare i tjänst och det kan i sin tur, enligt Kommunal, få konsekvenser för räddningsuppdrag på kärnkraftverken.
– Arbetsgivaren verkar inte ha tänkt på att vi skulle kunna hamna i en situation där vi inte har någon brandskyddsverksamhet på våra kärnkraftsanläggningar, säger Blixt.
Men varken Falck eller Forsmark hyser någon oro för säkerheten.
"Vi har gjort en omfattande analys i förväg och kommer kunna hantera vårt uppdrag gentemot Vattenfall", svarar Falcks vd Jonas Bjurling via e-post.
– Vi har de resurser som krävs för räddningstjänsten, så det här är inga problem för oss. När det gäller tvisten är det en fråga mellan Falck och Kommunal, säger Forsmarks presschef Josef Nylén.