Branden kan stoppas – av öborna

Vid brand i skärgården kan det dröja länge för brandförsvaret att hinna fram. Därför får de som vistas på öarna hjälp för att kunna göra en första insats.

Analogt. Skulle det digitala sjökortet strula går det alltid att ta sig fram med hjälp av det på papper.

Analogt. Skulle det digitala sjökortet strula går det alltid att ta sig fram med hjälp av det på papper.

Foto: Joel Swahn

Östhammar2017-07-21 09:05

För att öka brandskyddet i Östhammars skärgård införde Uppsala brandförsvar så kallade materialdepåer 2015. En motorspruta, vattenslangar och strålrör är tänkta att användas av de som bor på de olika öarna om en brand skulle bryta ut. Målet är då att skydda omgivning som hotas av elden eller att fördröja spridningen tills brandförsvaret är på plats – vilket på vissa platser kan dröja uppemot en timme från att larm kommer in.

– Tiden är avgörande, säger brandmannen Anders Pettersson som tillsammans med kollegorna Björn Danielsson och Mikael Holmqvist besöker öar i skärgården under sommaren för att kontrollera att pumparna fungerar som de ska. De visar även de som har tillgång till materialet hur utrustningen används.

Depåerna finns i dag på nio öar i Östhammars kommun.

– Med det här känns det som att man kan göra någonting innan man får hjälp, säger Kjell Sjölander som bor på Sundsveden.

Hit skulle brandförsvaret ta landvägen vid larm.

– Vi skulle förhoppningsvis börja att spruta vatten efter en halvtimme. Därför kan materialdepåerna göra en avgörande skillnad. Ofta blåser det här ute och vid brand kan det gå fort så att närliggande stugor drabbas, säger Anders Pettersson.

Hittills i år har brandförsvaret i Östhammar inte ryckt ut till någon brand i skärgården. Men förra året användes det utplacerade brandskyddet på Fälön och Vässarön.

– Allra viktigast vid en brand är att det finns en ringkedja, alltså att man ringer någon annan på ön om det börjar brinna, säger Mikael Holmqvist som hoppas att kunskapen om det nya brandskyddet ska spridas mer på öarna.

Utöver att materialet kan användas vid en första insats kan depåerna också underlätta för brandförsvaret om de måste ta sig till platsen med båt.

– Kommer vi sjövägen har vi förhoppningsvis en större spruta med oss på däck. Och vi har en brandpump i båten, säger Mikael Holmqvist.

Men ombord båten är det begränsat med slangar.

– Om vi får reda på att det brinner på en större ö får vi lasta slang från bilen. Då är det en fördel att det redan finns slang på plats och att vi vet hur mycket det finns, säger styrkeledaren Björn Danielsson.

De platser som hittills har försetts med brandskyddsmaterial är Länsö, Fälön, Sundsveden, Vässarö, Ormön, Stora Risten, Rävsten, Örskär och Fågelsundet. Mikael Holmqvist tycker att kontrollerna ute i skärgården är viktiga.

– Om ingen tittar till materialet står det och kladdar igen och jäklas. Jag tror också att det är bra att vi åker ut och peppar de som vistas på öarna om hur de ska använda grejerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!