I februari tvingades familjen Thorén-Brännmark flytta in tillfälligt i en kommunal jourlägenhet i Östhammar, fyra mil från bostadsorten Österbybruk efter att deras hyresvärd blivit av med huset (se faktaruta). Jourlägenheten är en etta med litet kök och en minimal toalett där dörren inte går att låsa. I vardagsrummet står en dubbelsäng, tv, byrå, spjälsäng och en tvåsitssoffa. Mot väggarna står madrasser lutade och på golvet ligger ettåringens leksaker hopsamlade i ett hörn. Varannan vecka har hyreskontraktet med socialförvaltningen förlängts i samma veva som Maria Thorén fått redovisa vilka bostäder familjen sökt.
LÄS MER: "Stressen vi lever under är omänsklig"
– Lägenheten i sig är det inget större fel på egentligen. Det är lite opersonligt eftersom inget i den är vårt, förutom spjälsängen och barnstolen. Och blommorna i fönstren, säger Maria Thorén.
Hon berättar att de senaste månaderna varit tuffa. Flytten i sig blev smått kaotisk, med magasinering av möbler och en jourlägenhet som inte var anpassad för en barnfamilj. Familjens sexåring fick lämna sin förskoleklass i Österbybruk för obestämd framtid, elvaåringen flyttade till sin pappa på heltid och de två äldsta syskonen flyttade in "tilllfälligt" hos Maria Thoréns syster. Mikael Brännmark har dessutom två barn, sex respektive åtta år, från en tidigare relation som vill träffa sin pappa ibland. Madrasserna har fått läggas ut både i köket och vardagsrummet.
– Vi har försökt att lösa det praktiskt så gott det går, säger Maria Thorén.
Men snart är den tillfälliga bostaden historia. Maria Thorén blev nyligen tipsad att en stor lägenhet i ett äldre hus i Österbybruk skulle bli ledig, och nu är det klart att fembarnsfamiljen Thorén-Brännmark får hyra lägenheten från 1 augusti.
– Hyreskontraktet är undertecknat och förhoppningsvis kan vi flytta in redan före midsommar. Det känns som en stor seger att vi har löst det här själva, säger Maria Thorén som undrar hur kommunens agerande rimmar med att ha barnens bästa för ögonen.
Enligt socialnämndens regler kan bostadssocialt kontrakt bli aktuellt endast när individens möjligheter att lösa bostadsfrågan på egen hand är helt uttömda. Nu har ni ordnat bostad. Har det inte funkat som det var tänkt i så fall?
– Jag förstår kommunens tänkande, men vägen dit har varit förjävlig med barnen utspridda överallt samtidigt som min man fått längre till jobbet och jag suttit isolerad här utan att veta hur länge det ska fortsätta.
Maria Thorén har anmält kommunen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Det är inte lätt att få rätt hjälp och det kommer att vara fler personer som hamnar i den här situationen. Kommunen borde jobba förebyggande i stället för att rycka ut och släcka bränder.
LÄS MER: Hårda regler för att hyra