Tankarna på ett eget varumärke har funnits länge hos Sune Hansson i Ånö, utanför Östhammar. Redan för tjugo år sedan registrerade han också firman Roslagsmjölk, för att vara säker på att ingen annan tog namnet.
– Det här är vår chans till överlevnad. Om inte den här satsningen lyckas, då har vi nog inga mjölkbönder kvar i området om tio år, säger han.
Förutom Sune Hansson i Ånö ingår Johan Mattsson i Vattensta, Klas Hansson i Väddika, Joakim Åkesson i Barkö och Fredrik Reinsson på Väddö i satsningen och om allt går i lås levereras den första mjölken i slutet av augusti.
– Vi börjar med tre ekologiska mjölksorter samt vispgrädde. Faller det väl ut kommer vi att utöka sortimentet framöver.
Mjölken ska förädlas på Ålandsmejeriet och inledningsvis blir årsproduktionen 2 miljoner liter. Försäljningen kommer att ske i Roslagen och Stockholm.