– Man vill göra rätt för sig, men oron över att inte göra det hänger över en hela tiden, säger Barbro Runarsson, ordförande i LRF Börstil-Gräsö.
Tidigare mätningar av regelbördan visar att Landsbygdsdepartementet och dess myndigheter har minskat sitt regelkrångel med 37 procent under åren 2006–2009.
Detta är dock ingenting som lantbrukarna känt av och enligt den nya studien som LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, tagit fram upplever så många som nio av tio lantbrukare dagens regel- och kontrollsystem som påfrestande.
I den nya undersökningen mäts för första gången den känslomässiga upplevelsen av regelkrånglet.
Två av tre lantbrukare uppger att det är svårt att veta vad som gäller, sex av tio tycker att reglerna är mycket krångliga och fyra av tio oroar sig för om de gör rätt eller fel.
– Detta är alarmerande för alla som vill minska regelkrånglet. Studien visar att det fortsatta reformarbetet måste fokusera på att åtgärda de regler och kontroller som upplevs som mest påfrestande för Sveriges bönder, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.
– Självklart ska vi ha en bra och tydlig lagstiftning som reglerar verksamheten i de gröna näringarna. Men regelverket måste upplevas som rimligt av bönderna, annars känns inte företagandet meningsfullt, säger hon vidare.
Även i LRF:s lokalavdelning i Börstil-Gräsö pratar medlemmarna om de många reglerna och de stora kraven. Det intygar dess ordförande Barbro Runarsson:
– Vi vill alltid göra det bästa för våra djur och självklart vill vi göra rätt, men oron över att göra fel finns hela tiden. Det innebär mycket merjobb och jag har hört lantbrukare som skulle vilja utöka sin verksamhet, men som inte orkar gå igenom alla regler för att verkligen göra det.
LRF:s analys av varför den stora procentuella minskningen av regelkrånglet inte fått större effekt ute på gårdarna pekar på flera faktorer.
De främsta orsakerna är att regelverket ofta ändras, att sanktionerna vid exempelvis mindre fel kan bli orimligt stora och att det många gånger saknas sunt förnuft vid kontroller och inspektioner.
– Vi har ett otroligt stort regelverk att rätta oss efter och minsta fel kan få stora konsekvenser, säger Barbro Runarsson.
Bönder knäcks av regler
En ny studie från LRF visar att nio av tio lantbrukare upplever dagens regel- och kontrollsystem som känslomässigt påfrestande.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!