Det var barn- och ungdomsbibliotekarien Barbro Gräähs i Östhammars kommun som snappade upp idén om det annorlunda läsprojektet på ett stort arrangemang om läskonsten som hölls av länsbiblioteket. Hon bollade tanken vidare till Lena Eriksson, lärare i svenska på Vallonskolan, som ville prova modellen.
Nu sitter eleverna ur en åttondeklass i fem grupper runt olika bord. De har läst var sin bok och snart ska gruppen skapa var sin skulptur för att visa vad boken handlar om.
Lena Eriksson börjar med att säga:
– Välj ut två ord som uttrycker känslor och som har koppling till boken. Håll orden först hemligt för kompisen, sedan ska ni komma överens i gruppen om vilka två ord ni väljer, säger hon och ett lågt sorl av röster breder ut sig i klassrummet.
Efter några minuter frågar hon om eleverna är klara med valen av ord - och det är de. Då får de penna, tejp, papper och ståltråd som verktyg för att skriva ner orden och forma.
Den grupp som Amanda Engman, Linnea Kjellberg och Alexander Sundin sitter i har lästboken Blåögd av Mats Berggren. Den handlar om femtonåriga Sara som blivit hopplöst förälskad i den nya killen på skolan och trots att en kompis varnar henne för att killen är halvkriminell blir Sara och han ett par. Killen heter Johan och han är till en början väldigt trevlig, men en dag kommer andra sidor fram. Johan visar sig vara rasist och Sara råkar få veta att han och hans gäng har misshandlat en kille.
De två ord gruppen enats om som de tycker präglar boken är sorg och ondska och ur elevernas händer växer bland annat ett djävulsliknande huvud fram när de synliggöra recensionen i en skulptur.
Grupp efter grupp redovisar sitt arbete genom att placera skulpturerna mitt på golvet, sedan blir det en diskussion och recension om boken.
Lena Eriksson låter eleverna läsa mycket i undervisningen.
– Med den här redovisningsformen behöver inte eleverna känna sig bedömda, de beskriver ju en känsla och gör något kreativt. Det är bra att det finns olika sätt att redovisa saker på, det här är ett, säger Lena Eriksson.