För några månader sedan blev det klart att Lars Holmgren var ett tänkbart politikernamn för Boa och vid partistämman häromdagen beslutades att han är den som ska toppa partiets lista till höstens fullmäktigeval. Ann-Katrin Malmström är glad åt att kunna lämna gruppledarfunktionen vidare.
- Jag har redan lagt av en gång tidigare och jag har ett eget företag som gör att jag jobbar mycket i Spanien. Då är det bättre om Lars får springa på alla gruppledarmöten.
Lars Holmgren inflikar att det inte är säkert att partiet får tillräckligt med röster för att ta plats i fullmäktige. Men målet är högt ställt. Ambitionen är att Boa ska sitta på fyra stolar jämfört med dagens två i kommunens högsta beslutande organ. Partiet har i dag främst stöd av väljare i Alunda, Gimo och Österbybruk. Med Lars Holmgren högst upp på valsedeln hoppas Boa locka borgerligt sinnade väljare även i Östhammar och Öregrund med omnejd.
Vilka hjärtefrågor har då det nya toppnamnet? Utbildning kommer högt. Lars Holmgren är engagerad som förälder i skolrådet vid Snesslinge skola och har kämpat länge för att bygdens skola ska få finnas kvar och utvecklas.
- Man måste se skolan i ett större perspektiv än bara utbildning. Skolan är en viktig del av ett samhälles tillväxt. Vi vill att de här små enheterna ska få möjlighet att locka till sig elever från andra orter genom profilering, säger Lars Holmgren.
Detta går dock stick i stäv med det svar som Boa gett angående den skolutredning som gjorts i kommunen. Boa har ställt sig bakom konsulternas förslag att lägga ned samtliga bygdeskolor samt på sikt endast ha kvar en högstadieskola i Gimo. Men nu har man ändrat inställning, säger Ann-Katrin Malmström.
- Vi har lyssnat på föräldrar och ändrat våra åsikter betydligt. När vi svarade på utredningen var det ju kris i Sverige, då var man lite skakis. Nu går det uppåt igen.
Ann-Katrin Malmström tycker att det har hänt för lite på valfrihetsområdet i Östhammars kommun under den innevarande mandatperioden, trots att Boa varit med och styrt. Friskolor och fler alternativ inom vården och på tekniska förvaltningen vore positivt, anser hon.
- Tyvärr blir det sådan turbulens så fort det kommer ett förslag om alternativ drift. Men vi måste ge det privata näringslivet möjligheter att växa och utvecklas.
Är det viktigare än att kommuninvånarna får bra service?
- Nej, det är inget självändamål. Men om kommunen ska utvecklas måste man stimulera näringslivet och bygga ut privata alternativ, utan att tappa i kvalitet.
Lars Holmgren skjuter in att befolkningstillväxt är en nödvändig grogrund för att ett större utbud av tjänster ska kunna uppstå. Han anser att kommunen måste göra sig mer attraktiv för att nå dit, men konkret kan han inte säga vad det innebär. Boa håller som bäst på att ta fram ett handlingsprogram.
- Det handlar om idéer och visioner. Vilka de är återkommer vi till senare, säger Lars Holmgren.
Boa vill locka väljare
Borgerligt alternativ (Boa) hoppas kunna locka fler väljare i Östhammar-Öregrund i höstens kommunval. Partiets nya förstanamn, Lars Holmgren, bor i Snesslinge och har ett förflutet som M-politiker i Uppsala.
Boa satsar på ett nytt förstanamn i höstens kommunval i Östhammar, Lars Holmgren från Snesslinge. Ann-Katrin Malmström som var med och grundade utbrytarpartiet står på andra plats.
Foto: Josef Nylén
Snesslingebon Lars Holmgren som nu toppar Boas lista till valet 2010 har varit aktiv i Moderaterna i Uppsala under 1980- och 1990-talet. Bland annat har han suttit i Uppsalafullmäktige och i byggnadsnämndens arbetsutskott. Dessutom har han varit vice ordförande i Muf, Moderata ungdomsförbundet, i Uppsala län. De senaste tio åren har han inte ägnat sig åt politiken. Gimobon Ann-Katrin Malmström på listans andraplats är enda kvinnan bland de översta tio namnen. Plats tre innehas av Sune Berglund, Alunda, och Olle Ekstrand, Österbybruk, står som fjärdenamn på Boas valsedel.
I Östhammars kommun styr en sexpartikoalition där de fyra allianspartierna samarbetar med både Miljöpartiet och det lokala utbrytarpartiet Borgerligt alternativ som bildades av avhoppade M-politiker inför valet 2006.