Blivande kockar konkurrerar med krögare

Krögarna i Östhammar visar tummen ner för hur Östhammars kommun vill undvika att Bruksgymnasiets restaurang­elever konkurrerar ut ortens matställen med lägre lunch­priser.

Östhammar2008-10-04 09:00
Kommunen har därför tagit fram ett förslag på nio punkter som är tänkt att fungera som riktlinjer mot att barn- och utbildningsnämndens verksamhet kan uppfattas som "osund konkurrens".

Barn- och utbildningsnämnden tar ställning till förslaget i mitten av september. Men redan ­innan förslaget hamnat på skolpolitikernas bord rasar krögarna mot förslaget och menar att trots goda intentioner från kommunen så ­behövs stramare riktlinjer.
Bakgrunden är att Bruksgymnasiets hotell- och restaurang­programs lokaler i Gimo byggs om under detta läsåret. I väntan på att skolköket blir klart har ­restaurangeleverna intagit Statt i Östhammar. Ett 50-tal elever får därmed en helt autentisk krogmiljö som utbildningslokal.

När eleverna startade höstterminen och började servera luncher till kommunanställda, andra elever och deras kompisar, föräldrar, släkt till barn i skolan och pen­sionärer tog krögarna i Östhammar kontakt med kommunledning. De reagerade på att en offentlig ­aktör öppnade en verksamhet som bedriver konkurrensutsatt verksamhet. Krögarna blev oroliga för att eleverna skulle konkurrera ut ­ortens matställen med lägre lunchpriser.

Några av förslagen
till riktlinjer innebär att antalet gäster i Statts elevrestaurang begränsas till högst 40 stycken, maximalt åtta veckor per termin och tre dagar i veckan. Lunchpriset ska vara 63 kronor. Skolans lunchrestaurang ska vara öppen för andra elever och kompisar, föräldrar och släkt till barn i skolan, pensionärer och kommunens anställda.

Eva Ahlinder på krogen Glenn Miller tycker inte om förslaget:
- Kommunen måste tänka på oss företagare. En skolrestaurang är en skolrestaurang och ska bedrivas i skolmiljö. Vi har tappat i omsättning i sommar och med skolrestaurangen riskerar vi självfallet att tappa ännu mera. Det jag vänder mig främst mot är att målgrupperna som erbjuds äta i Statt är så breda. Det borde räcka med att eleverna i hotell- och restaurangprogrammet får äta. Hur och vem exempelvis kontrollerar att det är släkt och vänner till barn i skolan, andra elever och kompisar som kommer till luncherna? Det skulle kunna vara alla.

Krögarna i Östhammar tar normalt 75 kronor för en lunch. Flera av de krögare UNT talat anser att exempelvis kommunanställda borde förmånsbeskattas med det lägre lunchpriset.
- Tyvärr tar kommunen beslut som bäst är till deras egen fördel, säger Eva Ahlinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om