Blek insats från oppositionen

Första halvlek av mandatperioden i Östhammar är färdigspelad. Facit för oppositionen är ganska skral.

Östhammarspolitikerna Linda Eskilsson (MP), Lars O Holmgren (Boa) och Mats Sjöborg (FP) på promenad i centrala Östhammar.

Östhammarspolitikerna Linda Eskilsson (MP), Lars O Holmgren (Boa) och Mats Sjöborg (FP) på promenad i centrala Östhammar.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2012-10-29 13:46

 Tretton motioner och sju interpellationer har skrivits. Samtidigt tycker flera småpartier att viktiga frågor redan är avgjorda när de når kommunfullmäktige.
När Socialdemokraterna och Centerpartiet bestämde sig för att regera tillsammans efter valet 2010 väckte det irritation hos flera andra partier. Något samarbete bland oppositionspartier blev dock inte av. Varje parti driver i dag sitt eget oppositionsarbete.
När UNT talar med några av dem säger de sig inte sakna ett samarbete. Bland oppositionspartierna är Moderaterna störst. Partiet sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott.
– Som jag ser det har vi stort inflytande. Den mesta politiken avgörs här. För det mesta är vi överens. Tittar man i protokollen ser man att det sällan blir votering, säger Lennart Owenius (M), som är kommunalråd.

Är Moderaterna ett stödparti åt majoriteten?

– Vi känner oss inte som ett stödparti. Om majoriteten lägger fram ett bra förslag så avvisar vi inte det, säger Lennart Owenius.
Moderaterna har skrivit tre motioner sedan mandatperiodens början. Tillsammans med Kristdemokraterna är man det parti som skrivit flest motioner. Den senaste motionen partiet skrev handlar om utökad jakt på lodjur.
Två frågor som Moderaterna driver är ett stopp för utbyggnaden av vindkraft och införandet av vårdnadsbidrag.
– Vindkraft är både dyrt och fult. Sedan tycker jag att Östhammar redan tagit på sig tillräckligt mycket vad gäller landets energiförsörjning, säger Lennart Owenius.
Folkpartiet har skrivit två motioner och fyra interpellationer. Beträffande interpellationer är partiet det mest aktiva i kommunfullmäktige. Tre av dem är ställda till socialnämndens ordförande. Partiet driver bland annat frågor som rör äldreomsorgen. Parboendegaranti och tidsstudier inom hemtjänsten är några ämnen partiet ställt frågor om.

Partiets gruppledare Mats Sjöborg tycker att det saknas en ordentlig politisk diskussion i kommunfullmäktige och på politiska möten över lag. Även i medierna sker få offentliga uttalanden, tycker han.
– Jag upplever att majoriteten inte är intresserad av att diskutera. Svaren är ofta allmänt hållna och inget annat parti vill hänga på diskussionen, säger han.
Andra politiker håller med honom när han tar upp brister inom äldreomsorgen. Men han får driva frågorna på egen hand, ingen annan vågar tala öppet, menar han.
Lars O Holmgren, gruppledare för Borgerligt alternativ (Boa), tycker att många viktiga frågor avgörs i kommunstyrelsens arbetsutskott. Som oppositionsparti har BOA liten möjlighet att påverka förslagen, tycker han.
Viktiga frågor är bygget av det nya äldreboendet och beslutet att sälja stadshotellet till Svensk kärnbränslehantering (SKB). Lars O Holmgren efterlyser beslutsunderlaget för äldreboendet. En kommun ska inte bygga och äga hus, betonar han.
– Problemet är att det inte finns någon annan politisk opposition än vi.

Miljöpartiet tycker att det kan föra en egen oppositionspolitik. Partiets gruppledare Linda Eskilsson pekar på att Miljöpartiet har störst möjligheter att påverka beslut i politiska diskussioner och upplever att hennes parti är det enda som tar debatten när budgeten ska klubbas igenom i kommunfullmäktige.
– Jag önskar att vi hade lite livligare debatter i kommunfullmäktige, framför allt under budgetdebatten, säger Linda Eskilsson.
Samtidigt tycker hon att majoritetens öppenhet har minskat.
– Ofta fattas besluten på en nivå där vi inte finns med, säger hon.


.

FAKTA

Motioner och interpellationer
Motioner är förslag från enskilda eller flera ledamöter som sitter i kommunfullmäktige. Interpellationer är skriftliga frågor som ledamöter i kommunfullmäktige ställer till ett kommunalråd eller till en nämndordförande. Interpellationer ska besvaras skriftligt.
Så här många har lagt hittills under mandatperioden:

Folkpartiet: två motioner och fyra interpellationer.
Moderaterna: tre motioner.
Kristdemokraterna: tre motioner.
Borgerligt alternativ: två motioner.
Vänsterpartiet: en motion.
Sverigedemokraterna: en motion.
Miljöpartiet: två interpellationer.
Socialdemokraterna: en motion och en interpellation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om