"Bjuder SKB kommunen på anka och vin?"

Rapporteringen om kopplingarna mellan Östhammars kommun och SKB gav genklang vid fullmäktiges möte på tisdagen.

Fullmäktige hölls på Storbrunn på tisdagskvällen.

Fullmäktige hölls på Storbrunn på tisdagskvällen.

Foto: Magdalena Prevéus

Östhammar2015-06-09 21:49

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) inledde mötet på Storbrunn med att under punkten information ge sin bild av mervärdesavtalet och dess betydelse för kommunens utveckling. Han påpekade även att kommunen har två skilda organisationer för granskning av SKB:s slutförvarsansökan och genomförandet av mervärdesavtalet.

Han ställde retoriskt frågan "Bjuder SKB kommunens tjänstemän på konferenser med anka och vin?" Bakgrunden är tjänstemannaresor till fastighetsmässan i Cannes. Jacob Spangenberg svarade själv att mervärdesavtalet innehåller en särskild del som gör att kommunen får en årlig ersättning på 1,5 miljoner kronor från SKB:s ägare för att realisera insatserna.

– Östhammars kommun beslutar hur dessa medel används för löner, resor och kompetensutveckling, förstudier, med mera.

Senare hettade det till under frågan om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. Borgerligt Alternativs Lars O Holmgren yrkade på att frågan skulle bordläggas med tanke på polisanmälningarna om misstänkt jäv. Situationen blev något besvärlig, eftersom Lars O Holmgren själv är ersättare i kommunstyrelsen och inte har rätt att lägga yrkanden i frågan. Hans partikollega Ingemar Adén lade därför fram samma yrkande och även SD stödde ett bordläggande tills polisutredningen är klar. Örjan Mattsson (S) yrkade på avslag till bordläggandet.

Inga i fullmäktigeförsamlingen som suttit som ordinarie eller ersättare i kommunstyrelsen år 2014 eller 2015 fick vara med när beslut skulle tas vilket gjorde att kommunens tjänstemän fick fullt sjå med att pricka för tillfälliga ersättare. Till sist kunde beslut tas och ansvarsfrihet beviljades för kommunstyrelsen.

En interpellation ställdes senare på kvällen från Kerstin Dreborg (MP) om mervärdesavtalet.

– Jag vill fråga Jacob Spangenberg med anledning av den granskning som Sveriges Radio Uppland gjort om hur mervärdespengarna används. Hur redovisas pengarna för kommunfullmäktiges ledamöter, och hur ser policyn eller riktlinjerna ut för hur pengarna får användas?

Jacob Spangenberg svarade att redovisning i huvudsak skett inför kommunstyrelsen under de sex år som avtalet funnits.

– Enskilda insatser har diskuterats i kommunfullmäktige vid olika tillfällen, till exempel när det gäller entreprenörskap i skolan och tillväxtstrategi för Östhammars kommun. I övrigt ingår det i årsredovisningen och granskas av fullmäktiges revisorer. Inget hindrar heller att en nämnd eller enskild ledamot begär en särskild redovisning när som helst.

Kerstin Dreborg svarade:

– Jag kan bara konstatera att det är svårt att fråga om sådant man inte ser och inte får redovisat. Angående policyn undrade jag om det finns beslut om hur kommunen får använda mervärdespengarna.

– Nej, inget annat än den policy som styr kommunfullmäktiges verksamhet. Det finns ingen mervärdespolicy, utan det som finns är beskrivet i mervärdesavtalet, svarade Jacob Spangenberg.

Kommunchefen Peter Nyberg gick också upp i talarstolen.

– Om du tänker på den kommunala ersättningen på 1,5 miljoner så står det angivet i avtalet att de pengarna ska gå till att leda, samordna och koordinera mervärdesprogrammet. Kommunen ska bygga kunskap och säkerställa kompetens så att vi utför insatser på ett korrekt sätt. Det är den enda skrivningen som reglerar exakt hur vi ska göra, sade Peter Nyberg.

LÄS MER: SKB finansierar kommunlön

LÄS MER: Analys: Ledning brister hos SKB

LÄS MER: "Inga bjudresor från SKB"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!