Björn ska kartläggas i Uppland
Hur många björnar finns det i Uppland? Kommer samma björnar tillbaka år efter år? Det är frågor som länsstyrelsen hoppas få svar på genom DNA-analyser av fynd efter björn i de uppländska skogarna.
— Nu vill vi kartlägga om det finns fler än en björn i området. Det är viktigt att ha så stor kunskap som möjligt om de stora rovdjuren, säger han.
Skicka in observationer
Länsstyrelsen vill därför att den som gör björnobservationer ska skicka in dem till myndigheten. Särskilt är man intresserad av fynd som spillningar och fotspår. Eftersom spillningen, som är lika stor som efter en häst eller ko, lätt kan förväxlas med så kallade grävlingstoaletter är det viktigt att fynden fotograferas.
— Med hjälp av DNA-analyser kan man i dag identifiera individer av björnar och på så vis borde vi kunna lösa mysteriet hur många det finns i området, säger Johan Månsson.
Dyra analyser
Länsstyrelsen har spillningsfynd från förra året och man kan därför jämföra fynd från i år med dessa och därmed se om det är fråga om samma individ — eller om det finns flera i området. Kostnaden för de relativt dyra DNA-analyserna kommer att delas med länsstyrelsen i Stockholms län.
Enligt björnforskare är det inte troligt att en hona vandrat så långt från det södra kärnområdet som sträcker sig ner till södra Dalarna-västra Gästrikland, menar Johan Månsson.
— Men det är inte omöjligt. Flera gånger förut har rovdjuren förvånat forskare genom att uppträda på ett oväntat sätt.
Vandrar
Hanar däremot kan vandra långa sträckor.
— Man kan undra om de vandrar ut och hamnar i samma område år efter år.
UNT: Vad är attraktivt för en björn i de uppländska skogarna?
— Här finns stora skogsområden, mycket mat och lite folk.
Ända sedan 1998 har björnspår säkrats i skogarna omkring Edsbro, Gimo och Harg.
Fotnot: Fotografier på spillning och fotspår tillsammans med fyndplats kan skickas till johan.mansson@c.lst.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!