Ansökan om att få placera 15 vindkraftverk på vallen runt biotestsjön ligger hos länsstyrelsen i Uppsala. Vattenfall hävdar att platsen är unik med även på riksnivå goda förutsättningar för vindkraft.
Samtidigt är det en plats med ett mycket rikt fågelliv, däribland en stor mängd havsörn. Och länsstyrelsen har ifrågasatt Vattenfalls sätt att beräkna hur många örnar som riskerar att kollidera med snurrorna. Slutsatserna ansågs vara dåligt vetenskapligt underbyggda och en oro fanns för att fler än en till två havsörnar om året kan råka illa ut.
Farhågorna avfärdas nu av Vattenfall som hävdar att den metodik som använts för att beräkna potentiella kollisioner är internationellt erkänd och praxis i Storbritannien. Men forskningen är begränsad på området och i Sverige finns inga liknande riktlinjer. De data som Vattenfall utgått ifrån rör kungsörn i stället för havsörn, men fåglarna "får antas ha ungefär likartad manöverförmåga". Dessutom hävdar Vattenfall att man använt sig av en kollisionsrisk som är dubbelt så stor för säkerhets skull.
- Havsörnarna är väldigt viktiga för oss och det är viktigt att de inte kommer till skada. Vi har nu ytterligare förtydligat varför vi anser att risken för kollisioner är liten. Studierna från Storbritannien visar att fåglar generellt uppfattar vindkraftverk och anpassar sig efter dem, säger Vattenfalls projektledare Gustav Egerup.
Företaget planerar också att etablera kontakter med internationellt erkända experter för att få till stånd ett kontrollprogram för anläggningen. "Detta medför bra möjligheter att bygga upp efterfrågad kunskap kring havsörn i relation till vindkraftverk. Det kommer att vara till stor nytta vid den stora utbyggnaden av vindkraft som planeras i Sverige och internationellt", skriver företaget till länsstyrelsen.
Länsstyrelsen krävde dessutom att Vattenfall skulle utreda alternativen till lokaliseringen vid biotestsjön ytterligare. Tre sådana alternativ finns redovisade, ett vid Sprättmossen på Hållnäshalvön, ett vid Degermossen norr om Forsmark och ett öster om Klockarboda på Gräsö.
Men enligt sammanställningen finns det flera nackdelar med de alternativa förslagen. På en del av platserna finns värdefulla naturområden. Gräsö är dessutom klassat som ett värdefullt odlingslandskap.
- Vår slutsats är att om man väger alla för- och nackdelar så är biotestsjön mycket bättre, dels när det gäller vindförhållandena och dels närheten till den infrastruktur som behövs och kompetensen vid kärnkraftverket i Forsmark.
Att Vattenfall kompletterat ansökan innebär att ärendet nu tagit ytterligare ett steg framåt. Men fortfarande lär det vara långt till beslut. Länsstyrelsen kan begära ytterligare kompletteringar och därefter ska olika parter få tycka till när ansökan går på remiss. Enligt handläggaren på miljöskyddsenheten Linda Jonsson kommer beslutet i alla fall inte före sommaren.
Biotestsjön alternativ för vindkraft
Sprättmossen på Hållnäshalvön och en plats öster om Klockarboda på Gräsö har lagts fram som alternativa platser för en vindkraftspark vid Upplandskusten. Men ingenstans blåser det så bra som vid biotestsjön i Forsmark. Det menar Vattenfall som för en tid sedan kompletterade sin ansökan om att få sätta upp vindkraftverk på platsen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!