Bilderna väcker barnens nyfikenhet

På Vitsippan i Ekens förskola i Österbybruk har fotografier, inte minst helsidesbilder i UNT, blivit ett naturligt inslag i de dagliga rutinerna.

På Gullvivan finns en väg med urklipp från tidningen.

På Gullvivan finns en väg med urklipp från tidningen.

Foto: Linda Eliasson

Östhammar2011-04-04 16:47

– Med fotografierna som utgångspunkt pratar vi om årstider, naturen, ja till och med matematik, berättar Monica Rydåker, förskollärare på Vitsippan.

Hon illustrerar med en bild på ett par gräsänder. Vid den brungrå honan står det ”Mamma”, vid den grönhövdade hanen ”Pappa”. Ovanför står det ”par”, och därefter ”1+1=2”.
– Vi börjar med att titta på bilden tillsammans, prata om den och om fåglarna, och sen kommer barnen med kommentarer och frågor som leder vidare. Vi har ju en så fantastisk närmiljö här intill herrgården, så vi kan gå ut och titta på änder, och mata dem när det behövs, säger Monica Rydåker.
Att prata matematik och innebörden av begreppet ”par” är dessutom användbart för barnen påpekar hon och visar ut mot ett bord där några av barnen sitter och spelar Memory och söker paren bland de upp-och-ned-vända bildkorten.

I ett hörn invid mattan och soffan där barn och personal har sina samlingar sitter en bild på en hare i vinterdräkt, vit mot den vita snön.
– Det finns favoritbilder som har hängt med nästan under hela tiden som vi använt oss av fotografier för att ta upp olika ämnen som ingår i förskolans läroplan. Vinterharens skyddsfärg är en av dem, en annan är den ruvande fågelhonan som nästan inte syns därför att hon också har skyddsdräkt.
Vinterharen är inte bara en kul bild som väcker barnens nyfikenhet. Den tjänar som inspiration för sångstunderna också. ”Haren sitter på skaren ...” tonar lärarna in och barnen sjunger sedan glatt, alla verserna.

Annéa Lindström, också hon förskollärare, visar på en torr gren som tejpats upp på väggen.
– Den där kom ett av barnen och visade upp när vi var ute i parken en dag. Den ser ut precis som siffran fyra. Barnen suger i sig kunskaper, och det visar sig kanske inte direkt här när vi har samlingar, men vi får det bekräftat på andra sätt hela tiden.

För de 18 barnen och personalen på den åldersblandade avdelningen Vitsippan har bilder, och i synnerhet fotografier ur tidningar, legat till grund för vardagspedagogiken i 2,5 år. En av grannavdelningarna, Gullvivan, arbetar på samma sätt sedan en tid tillbaka.
– Eftersom vi är så nöjda med hur bilderna fungerar som inspiration för både barn och vuxna är det naturligtvis roligt att flera använder samma metod. Då kan vi i personalen också få tips och hjälp av varandra i en större grupp, säger Monica Rydåker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om