Bidrag räddade kommunens ekonomi: "Inte nöjda"

Östhammars kommun uppfyller inte de mål man själva satt upp för verksamheten men ekonomin klarar sig tack vare bidrag. Det framgår av årsredovisningen för 2020.

Peter Nyberg, kommundirektör, hoppas att man ska få till en diskussion mellan politiker och tjänstemän kring hur man ska prioritera bland de uppsatta målen.

Peter Nyberg, kommundirektör, hoppas att man ska få till en diskussion mellan politiker och tjänstemän kring hur man ska prioritera bland de uppsatta målen.

Foto: UNT/Arkiv

Östhammar2021-04-27 14:03

Kommunfullmäktige har beslutat att Östhammars kommun ska ha fyra huvudsakliga mål för all verksamhet: en attraktiv och växande kommun, en hållbar kommun, en lärande kommun och en öppen kommun. De här målen anpassas för olika delar av verksamheten med huvuddrag som ökad attraktivitet, konkurrenskraft, kompetensutveckling och minskad miljöpåverkan.

Men ingen av kommunens fem stora nämnder, kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, bygg- och miljönämnden och kultur- och fritidsnämnden, når alla sina mål och flera nämnder når inte ens ett av de uppsatta målen. Bryter man ner det på olika styrtal ser man ett försämrat utfall jämfört med föregående år på hälften av alla områden.

– Vi är inte nöjda. Jag tror att vi måste ha en diskussion kring hur vi ska prioritera bland målen. Det är inget fel på våra ambitioner men jag tror att vi borde ha färre mål för att kunna göra en tydligare prioritering, säger kommundirektör Peter Nyberg.

Överlag genomsyras hela årsredovisningen inte oväntat av coronapandemin. Pandemin ökade kommunens kostnader med drygt 30 miljoner kronor. Samtidigt fick man rejäla bidrag från staten som kompenserade upp. Omräknat ökade kostnaderna med 3 procent och intäkterna med 4,3 procent. Sammantaget gjorde kommunen ett positivt resultat på 32,6 miljoner kronor vilket är drygt 11 miljoner kronor bättre än budget.

Alla nämnder håller sin budget förutom kommunstyrelsen. Här redovisas ett underskott på 12 miljoner jämfört med budget vilket förklaras av kostnader för nedskrivning av värdet på Hammarskolan och Myran förskola vilket inte var budgeterat.

Revisorerna har inga stora saker att anmärka på men konstaterar att eftersom kommunstyrelsen inte hållit budget är kommunens övergripande resultat inte förenligt med verksamhetsmålet.

På grund av pandemin blev 2020 något av ett undantagsår och kommunen ser med viss oro på framtiden. Nästa år väntas man inte alls få lika mycket bidrag från staten men kostnaderna spås fortsätta öka. Den yngsta och äldsta delen av befolkningen ser ut att växa i snabbare takt än den arbetande delen av befolkningen.

– Vi behöver få ner våra kostnader för att klara de ökande behoven och samtidigt kunna fortsätta investera, säger Peter Nyberg.

Att dra åt svångremmen ytterligare är därmed ett av huvudmålen de kommande åren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!