Vid tre tillfällen den här terminen ska representanten från Bibelsällskapet lära eleverna i fjärde klass om bibeln och kristendomen. Undervisningen sker bland annat genom dramatisering av berättelser ur bibeln.
Projektet heter Bibeläventyret och organiseras av Svenska bibelsällskapet, som består av alla kristna samfund i Sverige. I Östhammars fall kommer representanten från Svenska kyrkan. Föräldrar som hört av sig till UNT är upprörda över kyrkans inblandning.
– Varför ska kyrkan få så mycket utrymme? säger en förälder som undrar hur Bibeläventyret rimmar med att skolan ska vara icke-konfessionell.
Projektet har funnit på skolan i flera år. Skolans rektor Sakarias Åkerman menar att det inte rör sig om något slags missionerande.
– Vi har inte för avsikt att dra in barn och ungdomar i Svenska kyrkan, utan Bibeläventyret är ett informationsprogram som finns på flera skolor i kommunen. Lärarna har goda kunskaper, men om vi kan få in någon med mer kunskap är det bra.
Religionsundervisningen i skolan ska enligt skollagen vara neutral inför olika livsåskådningar. Men Kristinelundsskolan har inte bjudit in några representanter från andra religioner.
– Vi har funderat på att besöka en moské eller bjuda hit till exempel en imam, men vi har inte tagit kontakt, säger Sakarias Åkerman.
Finns det inte problem med att endast representanter för kyrkan bjuds in?
– Jag ser inte problemet när allt är kontrollerat.
På kommunens barn- och utbildningsförvaltning är man inte oroad över Bibeläventyret.
– Kunskap om kristendomen ingår i läroplanen. Det står inte att vi måste bjuda in någon representant från någon religion, men vi har ett uppdrag att samarbeta med närsamhället, säger barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén.
Olof Brandt, koordinator för Bibeläventyret, säger att projektet har blivit granskat av Skolinspektionen på andra skolor och inte fått några anmärkningar. På Bibeläventyrets hemsida står att man har verksamhet i drygt tjugo kommuner. Östhammar nämns dock inte i listan.
Christina Osbeck, docent i religionsvetenskap vid Karlstads universitet, har arbetat på uppdrag av Skolverket med religionsdidaktisk forskningsbevakning.
– Kristendomens är en del av samhällets historia och det betonas i kursplanen. Samtidigt ska undervisningen vara allsidig och saklig. Jag blir lite förvånad att skolan inte haft några representanter från andra religioner.