Betyg efter kön på Olandsskolan

Olandsskolan i Alunda ger inte alla elever möjlighet att nå kunskapsmålen, och skillnaden mellan flickor och pojkar är stor när det gäller betyg. Det konstaterar Skolinspektionen och påpekar att rektorerna har ansvaret för åtgärder.

Skolinspektionen har gjort tillsyn på Olandsskolan och Ekeby skola i Östhammars kommun.

Skolinspektionen har gjort tillsyn på Olandsskolan och Ekeby skola i Östhammars kommun.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-03-24 09:00

Under våren 2011 genomför Skolinspektionen tillsyn på alla grundskolor i Östhammars kommun. I rapporten om Olandsskolan och Ekeby skola, som besöktes i februari, framgår att det finns flera förbättringsområden. På båda skolorna finns lärare som inte har utbildning för den undervisning de bedriver i huvudsak.

På Olandsskolan är inte måluppfyllelsen tillräckligt hög, en fjärdedel av eleverna i årskurs 9 når inte målen i ett eller flera ämnen. Samtidigt var det genomsnittliga meritvärdet våren 2010 i nivå med riket och andelen elever som var behöriga att söka till ett nationellt program på gymnasiet var 90 procent. Det är något över rikssnittet läsåret 2009/10.
– Vi har kämpat bra, men vi är inte nöjda, säger rektorn Terhi Bohlin.

Skolinspektionen påpekar i sin rapport att det finns stora skillnader i betyg mellan pojkar och flickor. Bland pojkarna har 96 procent behörighet till nationellt program på gymnasiet, vilket är betydligt högre än för pojkar i riket. Olandsskolan bör överväga om förväntningarna på flickors och pojkars resultat är desamma, anser Skolinspektionen och trycker på att rektorerna måste se till att lärarna sätter betyg utifrån de nationella målen i kursplanerna.

Betygen skiljer sig också åt mellan olika ämnen. I exempelvis hem- och konsumentkunskap har 65 procent av flickorna och 30 procent av pojkarna MVG. I ämnet kemi är andelen flickor med MVG också betydligt högre än för pojkarna, medan det är precis tvärtom i matematik.
– Vi är medvetna om de här sakerna som Skolinspektionen lyfter fram och vi är på gång med åtgärder. Just genusperspektivet är något som vi har lyft, men vi har inte lyckats som man förväntar sig ännu, säger Terhi Bohlin.

Förbättringar behövs också på Olandsskolan när det gäller att göra undervisningen stimulerande för eleverna och att ge eleverna möjlighet till problemlösning och kritisk granskning av påståenden. På både Ekeby skola och Olandsskolan efterlyser Skolinspektionen mer ansträngningar för att ge vårdnadshavare fortlöpande information om elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling´.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om