Besviket efter ministerbesök

Österbybruks herrgårds förkämpar nöjer sig inte med kulturministerns pessimistiska hållning. De vill ha ett tydligare besked från makthavarna.

Elisabeth Berg och Mari-Louise Sjöholm tycker att det vore synd om byggnaderna fick förfalla.

Elisabeth Berg och Mari-Louise Sjöholm tycker att det vore synd om byggnaderna fick förfalla.

Foto: Tanja Lönnqvist

Östhammar2011-05-25 14:05

När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i lördags besökte Österbybruks herrgård konstaterade hon återigen att regeringen ingenting kan göra för herrgårdsområdet.
–  Vi fick ingen öppning där, hennes välkända position i frågan har inte förändrats, säger Bruno Liljefors-stiftelsens ordförande Leif Byman.

Han är heller inte helt imponerad av hennes alternativa förslag. Lena Adelsohn Liljeroth förespråkade bland annat ideellt engagemang från ortsbor och företag.
– Det satsar vi redan på i allra högsta grad, en vänförening skulle möjligtvis ge ett tillskott på marginalen men inte göra någon betydande skillnad.
Leif Byman ser ändå ett stort värde i att ministern nu blivit ordentligt insatt i problematiken. I längden hoppas han att det kanske kan bidra till att Riksantikvarieämbetes anslag för kulturmiljövård höjs.

På frågan om det finns en möjlighet att Fastighetsverket kan ta över herrgården svarade kulturministern att det är upp till verket själva att bestämma.
– Jag tyckte att det var ett lite märkligt svar, allting hänger ju ihop och måste ske i ett samarbete, säger Eva Wrede på Bruno Liljefors-stiftelsen.

Björn Andersson, chefsjurist på Fastighetsverket, bekräftar att de självmant inte kan ta ett sådant beslut.
–  Hur som helst har vi nu fullt upp med de objekt vi har och en ansträngd ekonomi, säger han.

Stiftelsen ger ändå inte upp. De konstaterar att det tog tio år för Lövstabruk att få statlig förvaltning och att allt är en process.
– Vi kan inte bara dra ett streck. På onsdagens styrelsemöte ska vi se hur vi går vidare, säger Eva Wrede.
På mötet diskuteras också den konsultstudie som gjorts över strategier som stiftelsen kan ta till vad gäller inbesparingar, att hitta fler besökare och evenemang.

Karin Magnusson driver sedan 13 år tillbaka Karins Stall café. Hon vet att området är omtyckt bland både ortsbor och turister att promenera i. Hon är inte särskilt orolig för framtiden men tycker förstås att det är tråkigt om det får förfalla.
– Det börjar ramla sönder i hörnen här ute, det är väl för stort för att någon ska orka ta hand om det, säger hon.

Kerstin Lundgren bor i Österbybruk och brukar höra många besökare säga hur fantastisk miljön är.
– Turisterna uppskattar det nog till och med mer än man själv gör, säger hon.

Bakgrund

På 1960-talet tog Bruno Liljefors-stiftelsen över Österbybruks herrgård efter Fagersta Bruk AB. Samtidigt startades en fond där det som mest fanns en halv miljon kronor. Stiftelsen har även fått bidrag från Östhammars kommun och statliga pengar till en del renoveringar.

Det har varit svårt att få verksamheten att generera ett överskott. Fonden är tömd och stiftelsen måste dra in mer pengar av egen kraft. Byggnaderna börjar bli i dåligt skick och stiftelsen vill att Statens fastighetsverk tar över byggnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!