Färre kommunala badplatser i Östhammar

Kommunen har beslutat att fyra badplatser i Östhammars kommun inte längre ska vara kommunala. Oppositionen varnar för att de populära baden nu kan försvinna.

Ansvaret för en kommunal badplats skiljer sig åt. Men ofta handlar det om att kommunen ansvarar för vattenprovtagning, bryggbesiktningar, livräddningsutrustning, drift och underhåll.

Ansvaret för en kommunal badplats skiljer sig åt. Men ofta handlar det om att kommunen ansvarar för vattenprovtagning, bryggbesiktningar, livräddningsutrustning, drift och underhåll.

Foto: Daniela Andersson

Östhammar2025-03-09 14:00

Kommunen säger upp arrendeavtalen för de badplatser där marken ägs av någon annan. Det handlar om Gräsöbaden, Rastsjöbadet, Sundsbadet och Älvsnäsbadet. 

Antalet kommunala badplatser minskas därmed från 13 till 9 stycken.

– Vi har många kommunala badplatser i kommunen, vilket är ganska kostsamt. Samtidigt behöver vi göra stora insatser för att underhålla badplatserna. Det handlar om bryggor som behöver bytas ut, sand behöver fyllas på och hopptornet vid Simbadet måste ses över, säger Niclas Bergström (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

undefined
Niclas Begström (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Socialdemokraterna anser att beslutet minskar kommunens attraktivitet. De är också kritiska till att kommunen innan man tog beslutet inte säkerställde att någon annan tar över driften.

– Vi behövde fatta beslutet nu för att få till en förändring till sommaren. Men vi för just nu dialog med markägare och flera föreningar som finns på de här platserna med förhoppningen att någon ska vilja fortsätta hålla ordning och underhålla baden. Det är vi beredda att betala ut driftsbidrag för, säger Niclas Bergström.

undefined
Sundsbadet är en av de badplatser som inte längre ska vara kommunal.

Enligt kommunens egna siffror kostade driften av de fyra badplatserna som kommunen nu säger upp ungefär 320 000 kronor förra året. Badplatserna är de som kommunen bedömer ligger mest otillgängligt och därmed kostar mer sett utifrån effektivitetshänsyn.

– Tanken är att pengarna vi sparar ska vi lägga på de andra badplatserna och till eventuella driftsbidrag, säger Niclas Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!