Beslutet: Inga lektioner i modersmål på skoltid

Modersmålsundervisning ska inte längre ske på vanlig skoltid. Samtidigt införs en tidsbegränsning och språktest innan en elev får rätt till undervisning.

Jessica Kumlin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att beslutet tas för att ordinarie undervisning inte ska "ta stryk" av modersmålsundervisning.

Jessica Kumlin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att beslutet tas för att ordinarie undervisning inte ska "ta stryk" av modersmålsundervisning.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-12-09 18:00

I dag får elever i Östhammars kommun som talar ett annat språk än svenska hemma modersmålsundervisning på skoltid. Men det förändras nästa läsår. Då ska undervisningen ske utanför ordinarie skoltid.

– De här barnen behöver, precis som alla andra barn, ta del av den ordinarie undervisningen. Undervisning i modersmål sker i dag på bekostnad av vanlig undervisning, säger Jessica Kumlin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Framöver ska det även införas en mer regelrätt ansökningsprocess med språktest innan en elev får rätt till undervisning i modersmål.

– I dag är det läraren själv som ofta bara gör en bedömning. Vi vill ha ett mer formaliserat språktest, säger Jessica Kumlin.

undefined
Jessica Kumlin (M) ser ingen risk att beslutet kommer leda till sämre deltagande eller resultat.

Är det här en begränsning av modersmålsundervisningen?

– Absolut inte. Vi kommer inte dra ner på undervisningen. Men vi försöker hela tiden få våra elever att prestera bättre i den ordinarie undervisningen och det här är ett sätt. Det här är en väg många kommuner valt att gå.

Barn- och utbildningsnämnden har även beslutat att modersmålsundervisning ska erbjudas i max sju år.

Oppositionen är kritisk och varnar för att det här kommer leda till lägre deltagande och sämre resultat i modersmål. Oppositionen pekar också på att barn- och utbildningsförvaltningen inte gjort någon utredning om vilka konsekvenser beslutet kommer få.

– Man behöver inte alltid uppfinna hjulet på sin hemmaplan, utan här har vi helt enkelt tittat på hur andra kommuner gör.
Vi vill använda förvaltningens resurser till annat, säger Jessica Kumlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!