Besked om marint reservat dröjer

Det blev inga klara besked den här gången heller. Ett hundratal markägare från Gräsö och den omgivande skärgården hade kommit till Norrskedika på torsdagskvällen för att få svar på vad ett marint reservat kan innebära. Men först i slutet av nästa år lägger länsstyrelsen ett konkret förslag.

Östhammar2005-06-18 00:00
Det som har skett på senare tid är att länsstyrelsen har upprättat en tidsplan för arbetet. I år ska fisket och fiskevattenägandet kartläggas och information om naturvärden sammanställas. Nästa år ska bland annat ett förslag till förvaltning av jakt- och fiske samt en geografisk avgränsning av reservatet genomföras. Först då har man tillräckligt med underlag för att lägga ett förslag. Målet är att ett marint reservat sedan ska inrättas 2007.

Måste bjuda något
En redovisning som fick Peeter Puide, Söderboda, att utbrista:
—Så det vi egentligen kom hit för i dag — att få lite fakta, att få veta hur det här påverkar just vår mark — det får vi inte veta förrän i slutet av 2006!
Och Arne Westerberg på Ormön hade ett tips till Torbjörn Tirén vid länsstyrelsen om han vill ha lokalbefolkningen på sin sida.
—Ska du ha en chans med Gräsöborna så måste du bjuda något. Vill ni ha inskränkningar så ska det kosta, vi kommer inte att ge något gratis.

Samlat grepp saknas
Håkan Mårtensson, Norrboda, saknade ett samlat grepp från myndigheterna på framtiden för Gräsö och dess skärgård.
—Ena gången handlar det om vindkraftsetableringar, sedan är det naturreservat på land och nästa gång är det marint reservat. Det verkar inte finnas någon helhet i det ni gör, sade han.
Ytterligare andra oroade sig för vad som händer med fisket. Trots att Gräsö inte finns bland de områden där man tänker sig ett totalt fiskestopp kan ett marint reservat innebära inskränkningar i bland annat vissa lekvikar, vissa tider av året.
—Varför gör ni ingenting åt det storskaliga fisket i första hand i stället för att ge er på det kustnära området? Vad hjälper det att vi producerar småfisk när trålarna ändå suger upp dem? undrade Lennart Hallerström från södra Gräsö.

300 inbjudna
Sammanlagt var 300 markägare inbjudna till informationen som riktade sig till dem som har jordbruksfastigheter i skärgården öster och söder om Gräsö, och de som har strandtomt som vetter mot östra sidan.
Och flera av åhörarna menade att länsstyrelsen kanske borde fundera i helt andra banor. Kanske är det trots allt Gräsöborna som vet bäst hur värdena i landskapet ska upprätthållas.
—Vänd på det. Hur kan ni hjälpa oss att bevara den här ön, föreslog någon.

Frustrationen tog över
Men till sist tog ändå frustrationen över uteblivna svar på konkreta frågor överhanden. Som en man uttryckte det.
—Nu har vi haft ett precis likadant möte som vi hade i Norrboda för tre år sedan. Ska vi nu ha ännu ett möte 2007 och sedan ännu ett. På sätt och vis är det ju bra, som ni håller på blir det aldrig något marint reservat...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!