Berkingebadet ska passa alla smaker

När UNT kommer till Berkingebadet strax norr om Forsmark håller Benny Djurstedt och en snickare på att bygga en terrass vid badets entré. Familjen har arbetat med anläggningen i tjugo år. Och hela tiden har de planer på hur de skall göra det bättre.- Idéerna tar aldrig slut. Det är väl bara tiden som är knapp, säger Benny Djurstedt.

Niklas Sandin från Moxboda testar forsränningen

Niklas Sandin från Moxboda testar forsränningen

Foto: Matti Pohjola

Östhammar2009-07-16 10:00
En tanke med Berkingebadet och det ständiga arbetet med anläggningen är att det skall passa många smaker.
- Man måste inte lösa biljett till badet för att vara här. En del äldre kanske bara vill strosa runt eller äta en bit på restaurangen. Några kanske vill campa eller fiska, berättar Benny Djurstedt.
Fjortonåriga Isabelle Paulusson från Gimo, som åkt till Berkingebadet med Östhammars kommuns sommaraktiviteter, hör till dem som helst håller till vid de färgglada vattenrutschbanorna.
- Jag gillar fritt fall! Första gången man åker är läskig, men sen är det bara kul, säger hon när hon med en beslutsam min klättrar upp till vattenrutschbanorna.
Jämnåriga kompisen Felicia Carlénius uppskattar forsränningen mest.
- Man blir liksom upprymd. Och det är roligast i svängarna.
Sjuttonårige Niklas Sandin från Moxboda, har en speciell teknik när han skall åka favoriten fritt fall. Han tar extra fart precis som bobåkarna i OS-backen. Niklas far i väg med en hiskelig fart och landar med ett plask långt ute i vattnet.
- Det är skoj när det går undan, säger han nöjt efter den blöta turen.

Det började för snart tjugo år sedan när familjen Djurstedt ville odla kräftor. De började gräva fram kanaler i vattendraget som då mest liknade ett träsk med en liten å rinnande igenom. Runt om var det bara skog.
Vattendraget anlades ursprungligen på 1600-talet av vallonerna som behövde ett vattenmagasin till bruket i trakten. Masugnarna behövde vatten till nedkylning och kvarnen intill behövde vatten för att drivas.
Men när man i slutet av 1800-talet lade ner bruket, började dammen växa igen. Och ingen brydde sig om den under åren, trots att många hade pratat om att göra det.
- När vi i början på nittiotalet började gräva där dammen är nu var det riktigt grunt. Så vi grävde ut så det blev mellan en meter till två och en halv meter djupt. På vissa ställen är det upp till fyra, berättar Benny Djurstedt, som driver anläggningen tillsammans med brodern Anders och deras respektive sambos, tillsammans med brödernas pappa Erik och mamma Barbro.

De över 700 kubikmeter jordmassor som de grävt upp har blivit till strandpromenader, holmar och pirar. Som mest hade de tre grävmaskiner och fyra dumprar.
- Men de var inte i gång alla samtidigt. Vi hade inte råd att köpa nya grejer, så det gick en del tid åt att laga dem, berättar Benny med ett skratt.
Det är inte mycket som står stilla på Berkingebadet. Just nu håller familjen Djurstedt på med att bygga en terrass på vattnet med utsikt över den nästan två kilometer långa dammen.

I övrigt planerar de att bygga ett utkikstorn ute på en av holmarna, femton nya campingstugor och en servicestuga med duschar och andra bekvämligheter för campinggästerna. Och anlägga en minigolfbana.
- Vi får se. Det tar kanske ett par år. Vi gör ju det mesta själva, säger Benny Djurstedt, som till vardags driver en grill i Tierp.
Det är där han jobbar egentligen. Berkingebadet är bara ett fritidsintresse. Men han tillbringar ändå 60 timmar i veckan på badet under sommarperioden.
- Det blir väl inte så mycket sova så här års, erkänner han.
FAKTA
Berkingebadet ligger 7 kilometer norr om Forsmark. På badet finns en 110 meter lång vattenrutschbana, en damm med ett rikt fågelliv, vildmarkscamping, kräftfiske och ädelfiske. Restaurang, snabbmatställe och ett minilivs finns också på anläggningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!