Bergets kvalitet avgjorde för SKB
Berget har talat, sade Svensk Kärnbränslehanterings vd Claes Thegerström. Och berget talade för Forsmark. Om SKB får som företaget vill kommer slutförvaret för använt kärnbränsle att byggas i Östhammars kommun.
- Det var signifikanta skillnader i förutsättningarna och det känns väldigt skönt att det var på det sättet, sade Claes Thegerström vid presskonferensen ombord på Sigyn, det fartyg som sedan länge använts för att frakta kärnavfall längs de svenska kusterna.
Enligt honom innebär de relativt små mängderna vatten inte bara en fördel ur säkerhetssynpunkt, det förenklar också utförandet av förvaret. Man slipper större problem med pumpning och injektering för att täta eventuella sprickor. De höga bergsspänningarna i Forsmark innebär visserligen utmaningar för bygget, men det är problem SKB anser sig kunna hantera.
För företaget är det en lättnad att ha lagt platsvalet bakom sig.
- Det lösgör en massa kraft inom organisationen när vi inte längre behöver fundera på två olika scenarion. Och det var bra för hela processen att vi kunde gå ut med beskedet nu.
Finanskommunalrådet Jacob Spangenberg (C) kallade beslutet för en vitamininjektion för hela Östhammars kommun.
- Det kommer att vara en kommun som man av olika skäl är intresserad av att satsa i, sade han som hade bra kontroll över minspelet under presentationen.
Glädjeyttringarna uteblev helt.
- Det är en allvarlig stund och jag känner det inte som om någon av oss har förlorat eller vunnit. Det här är ingen tvekamp eller skönhetstävling, förklarade han för journalisterna.
Beskedet från SKB fick kommunalråden två timmar före presskonferensen.
Vilken var din första reaktion?
- Jag har funderat över det här väldigt länge på ett mänskligt plan. Det har gått så många år av arbete och det är klart att det känns ganska stort. Men sedan när det väl kommer då tänker man "jaha" och sedan är det helt naturligt.
Jacob Spangenberg oroar sig inte för att etableringen skulle innebära ett stigma eller några framtida risker för kommande generationers kommuninvånare.
- Jag tror att myndigheterna som ska granska det här kommer att göra ett bra jobb. Jag är trygg med den processen och det är jätteviktigt.
När reportrarna fortfarande flockades runt Jacob Spangenberg (C) kunde Peter Wretlund (S,) kommunalråd i Oskarshamn, efter en stund retirera ut i solen på landgången. Han stack inte under stol med att det funnits ett visst mått av besvikelse.
- Det hade varit oerhört spännande att leda en kommun som fick slutförvaret och det hade inte gjort något om vi hade hamnat på andra sidan. Men när man ger sig in i något sådant här vet man att det kan sluta med att man inte får det.
Och när beskedet väl sjunkit in kunde han också se att Oskarshamn ändå har mycket att se fram emot. Mervärdesavtalet innebär att den kommun som inte får förvaret kan räkna med satsningar motsvarande cirka en och en halv miljard från SKB:s sida. Både inkapslingsanläggningen och kapselfabriken förläggs i Oskarshamns kommun.
Ute på kajen står representanter för MKG, Miljörörelsernas kärnavfallsgranskning, som inte fått plats på presskonferensen. De följde i stället händelserna via webb-tv och kanslichef Johan Swahn kunde konstatera att det gick som han hade trott.
- Det här var helt väntat. Men man borde inte ha valt nu, man borde ha backat och funderat över det grundläggande en gång till, säger han och skakar på huvudet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!