Beredskapsföretag riskerar mista avtal med staten

Skadeservice i Östhammar rycker ut vid katastrofer både i Sverige och utomlands. Nu riskerar företaget att mista sitt avtal med staten.

Ulf Jansson.

Ulf Jansson.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-05-08 21:05
Det menar ägaren Ulf Jansson, som nu tar politikerna till hjälp för att få behålla sitt avtal.
Skadeservice i Östhammar har jobbat med stora katastrofer som översvämningar och skogsbränder under 25 år. Men när landets nya myndighet Samhällsskydd och Beredskap, MSB, såg dagens ljus vid årsskiftet förändrades avtalet mellan Skadeservice och staten.
- Under alla år vi haft avtal med Räddningsverket har den nuvarande organisationen för beredskap av katastrofer fungerat utmärkt. Vi har depåer i Göteborg, Ödeshög och Östhammar. Med depåerna har vi korta insatstider och allra högsta beredskap. Det riskerar nu att slås sönder, säger Ulf Jansson.

Varje depå som innehåller all tänkbar utrustning för att exempelvis bekämpa översvämningar och skogsbränder ligger i den del av landet där risken för översvämningar är stor.
De signaler Ulf Jansson fått från MSB tyder på att myndigheten helt tar över verksamheten med beredskap vid katastrofer vid årsskiftet 2009-2010.
- Om MSB tar över måste vi avveckla depåerna i Göteborg och Ödeshög och föra över allt material till Östhammar. Då blir insatstiderna mycket längre, säger Ulf Jansson, som tagit kontakt med riksdagsmannen Mikael Oscarsson (KD) för att få hjälp och stöd i frågan.

Mikael Oscarsson tänker ställa frågor om detta i riksdagen till försvarsminister Sten Tolgfors (M).
- Det är inget fel på att den nya myndigheten skapats, men om planerna fullföljs så slår staten undan benen på en privat entreprenör och bryter sönder en mycket väl fungerande organisation. Alliansens politik ska vara att arbeta för och med privata aktörer. Jag vill få svar från Sten Tolgfors på vad som planeras och vad som händer efter årsskiftet, säger han.

Enligt Mikael Oscarsson är MSB:s ambition att själva bygga upp en depå för katastrofberedskap, sannolikt i Kristinehamn:
- Jag är mot centraliseringen. Den innebär investeringar i mångmiljonklassen. Staten har visserligen barriärer och elverk, men inga pumpar. Skadeservice har i dag allt som behövs i sina tre depåer.
Förändringen påverkar inte Skadeservices personalstyrka.
UNT nådde under fredagen ingen handläggare av ärendet vid MSB för en kommentar.
FAKTA 1
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, startade sin verksamhet 1 januari 2009. Bakgrunden är att all verksamhet som är av betydelse för landets skydd mot olyckor och krisberedskap samordnas. Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar går därmed i graven.
Totalt kommer MSB att ha ungefär 800 medarbetare, varav cirka 400 medarbetare i Karlstad, ungefär 200 i Stockholm, drygt 100 i Sandö samt cirka 100 i Revinge.
Viss mycket begränsad verksamhet kommer att bedrivas i Kristinehamn (förråd) samt i Rosersberg (sotarutbildningen.) Myndighetsledningen är stationerad i Stockholm

FAKTA 2
Skadeservice i Östhammar har 35 anställda som har specialkompetens för katastrofhändelser och kunskaper att hantera alla typer av utrustning som ingår vid sådana uppdrag, det gäller både egen och annans. I organisationen ingår dessutom 120 man med skiftande specialkompetens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om