Annars riskerar Granfjärden att växa igen till en insjö, menar de.
Sunds badplats vid Granfjärden har på torsdagsförmiddagen ett femtontal gäster. Runt havsviken finns ett hundratal bofasta, uppemot 200 sommarboende och dessutom campingen Caravan Club med hundratalet gäster.
– Sunds badplats är alltid fullsatt på somrarna. Dessutom kommer det folk från Öregrund och Östhammar som vill bada i viken för att det är varmare än i havet, säger Göte Lindström, sommarboende i Sund.
Karö-Husbackabron som går över Karöströmmen byggdes på 1960-talet och detta medförde att vattenflödena mellan Östhammarfjärden och Granfjärden minskade.
– Vi tror att det finns en risk att viken växer igen till en insjö om inte flödena ökar. Bara för 30 år sedan var det bättre vatten, mindre dy och nästan ingen vass. Det vore väldigt synd om den här idyllen förstördes, säger Margareta Karling, vars svärföräldrar köpte stuga vid Granfjärden i början på 50-talet.
I september förra året ordnades ett möte mellan Trafikverket, Östhammars kommun och boende vid Granfjärden, för att diskutera breddandet av vägbanken väster om Karö-Husbackabron som planeras påbörjas i höst och vara klar under 2013.
– Varken Trafikverket eller kommunen vill ta ansvar för viken. De verkade tycka att Granfjärden lika gärna kan bli en insjö för att den ändå är på väg dit, säger Anna-Maria Karling, sommarboende i Sund.
Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) menar dock att kommunen ska göra vad de kan för att få Trafikverket att utreda huruvida de kan öka vattenflödena mellan Östhammarfjärden och Granfjärden.
– Vi kommer att begära av Trafikverket att de utreder möjligheterna att öka vattenflödena i samband med vägbygget, sedan beror det på vad de har för resurser att göra detta. Kommunen har intresse av att vattenkvaliteten i fjärden är så bra som det någonsin går.
Malin Lingh är projektledare för breddningen av väg 1195 som går över Karö-Husbackabron. Hon förklarar att enligt byggplanen så ska den befintliga trumman under vägbanken förstoras från 1 meter i diameter till 1,4 meter i diameter. Man kommer även att lägga trumman djupare så att den kan skapa ett bättre vattenflöde än i dag.
– Att förstora trumman ska räcka för att förbättra vattenkvaliteten, enligt vår bedömning. Om vi behöver öka vattenflödet ännu mer krävs större åtgärder och jag kan ännu inte svara på ifall detta är något vi kommer att utreda möjligheterna för, säger hon.