Båtträngsel ska minskas

Kaos har präglat trafiksituationen på Äspskär, Gräsö. Båtarna har tvingats ligga lager på lager samtidigt som bilarna har stoppat upp vändplatsen för kollektivtrafiken.

Christel Edin, Ulf Engqvist. Utökning av båt- och bilplatser vid Äspskär, Gräsö.

Christel Edin, Ulf Engqvist. Utökning av båt- och bilplatser vid Äspskär, Gräsö.

Foto: Isak Angerbjörn

Östhammar2012-04-04 11:02

Men nu är en lösning nära. Leader Upplandsbygd har beviljat 197 200 kronor till en förstudie som förväntas skapa en helhetslösning.

I takt med att Gräsö blivit allt populärare som semestermål sommartid har det bildats en flaskhals vid Äspskärsudden, som utgör öns sydspets. Christel Edin har bott på den intilliggande ön Helsingen sedan 1961 och har under en stor del av den tiden använt bryggan vid Äspskär.
– Under andra halvan av sjuttiotalet gjordes omfattande förbättringar men nu har Gräsö vuxit ytterligare vilket har skapat jätteproblem på sommaren. I bland när jag kommit in med min båt har jag fått hoppa på flera båtar för att komma fram till bryggan. Just nu är det på tok för många båtar som nyttjar bryggan samtidigt.
Problemen gäller inte enbart för båttrafiken.
– Likt båtarna har också bilarna stigit till antalet. Parkeringsplatserna är alldeles för få vilket har gjort att vändplatsen där bussarna ska vända vissa stunder blivit helt igenmurad, säger Christel Edin.

Problemen har tilltagit för varje år som gått och tills sist blev behovet av en förändring akut. Mot den bakgrunden ansökte Gräsö södra skärgårdsintresseförening (GSSI) i november 2011 om bidrag från EU-projektet Leader Upplandsbygd. I februari 2012 beviljade de 197 200 kronor till en förstudie som väntas mynna ut i en lösning av infrastrukturproblemen.
Ulf Engqvist är tillsammans med Kerstin Olsson projektledare för styrgruppen som består av GSSI, Östhammars kommun och Upplandsstiftelsen.
– I dagsläget har vi plats för cirka 35-40 bilar och sex-sju båtar. Vi behöver åtminstone fördubbla kapaciteten för både bil och båt. Det handlar om att hitta en helhetslösning, säger Ulf Engqvist.

För att skapa denna helhetslösning finns i dagsläget två alternativ. Det första alternativet innebär tillkomst av en ny bryggcentral intill den nuvarande bilparkeringen. Det alternativet har funnits med i beräkningarna i flera år men innehåller vissa brister.
– Vattnet är grunt och det finns risk för stark vind där. Som det ser ut nu skulle det behövas en vågbrytare, säger Ulf Engqvist.
Det första alternativet skulle innebära en utökning av den nuvarande parkeringsplatsen. Det andra alternativet kräver en helt ny parkeringsplats för att skapa närhet till bryggan.
– Men det känns inte alls orealistiskt att få bygglov där. Området är väl skyddat mot hårda vindar. Som det ser ut nu känns det alternativet hetare, säger Ulf Engqvist.

Förstudien ska redovisas i mars 2013. Innan det måste en hel del bitar falla på palts. Eftersom Äspskär ingår i Idöns naturreservat krävs godkännande från naturskyddsföreningen och länsstyrelsen. Engqvist hoppas på positiva svar från dem.
– Jag har goda förhoppningar om att vi ska hitta en miljövänlig lösning. Vi ska även se till att ordna sophanteringen på ett bättre sätt. Som det är nu står containern direkt när man kommer i land. Det ger inget bra första intryck av ön, poängterar Ulf Engqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om