Det var under natten mellan onsdagen och torsdagen i förra veckan som tjuvar slog till mot Sundsvedens turistanläggning och stal sex båtmotorer. Ägaren, Roland Sjölander, erbjuder sina gäster båtuthyrning och har inte varit med om något liknande tidigare.
– Jag har aldrig förr blivit bestulen på motorer. Det känns väldigt snopet och märkligt, säger han.
Han uppskattar det sammanlagda värdet av stöldgodset till cirka 60 000 kronor.
Runt om i länet ser det ut på ett liknande sätt. De senaste veckorna har en ökning av båtmotorstölder skett. Det har varit särskilt vanligt längs kuststräckan kring Östhammar och Öregrund. Även trakterna kring Hållnäs i Tierps kommun, längs med Dalälven och Mälaren i Enköpingsområdet har drabbats. Och till skillnad mot tidigare år är det inte enbart stora och dyrare motorer som försvinner.
– Vanligtvis är det mest fyrtaktsmotorer med 40 hästkrafter eller mer som stjäls, men i sommar är det en hel del mindre och enklare motorer som rapporterats stulna också, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för polisen i Uppsala län.
Det är inte bara båtmotorer och hela båtar som försvinner, utan även mycket bränsle och andra tillbehör.
– Vi har märkt av en ökning av just stölder från båtar. Många har blivit av med åror, motorer och annat som lämnats kvar, säger Lisa Sannervik.
På Länsförsäkringar har man märkt av ett ökat antal anmälningar av båtmotorstölder under årets första sex månader. Sett till de senaste tre årens statistik är det en tredubbling.
– I år har vi fått in elva ärenden om stulna motorer jämfört med tre vid samma tid förra året, säger Susanne Fagerberg, skadechef.
Stölderna av båttillbehör har också ökat rejält och trenden är tydlig.
– Sådant här kan förstöra en hel semester och vi uppmanar alla att lämna så få tillbehör som möjligt i anslutning till båten. Det gäller att låsa in sina motorer så långt det går. Är det utombordare ska de låsas fast med bultar ett godkänt lås, säger Susanne Fagerberg.
Båtmotorerna som stals från Sundsvedens turistanläggning satt fastbultade. Tjuvarna lyckades inte bara montera loss dem, utan också stänga av strömbrytaren till den lampa som lyser upp bryggan och båtarna. Något som får Roland Sjölander att misstänka att stölden inte var ett spontant infall.
– Med tanke på att de stängde av strömbrytaren och hade med sig så bra verktyg att de kunde få loss motorerna, så måste det ha varit välplanerat, säger han.
Han övervägar nu att sätta fast larm på sina motorer, men tror att det kan bli svårt eftersom de är så pass små. Men på något vis tänker han agera för att förebygga fler stölder.
Motorer utrustade med larm som kan spåras blir allt vanligare, men förekommer än så länge mestadels på motorer i 100 000-kronorsklassen och uppåt.
– Vi har inte gripit någon med hjälp av spårningsutrustning ännu, vad jag vet. Men det kommer nog att bli mer användbart med tiden, säger Lisa Sannervik.
Roland Sjölander bor bara 300 meter bort från båtbryggan där stölden skedde. Han tycker att det känns olustigt att det inträffat så nära hemmet. Han säger sig ha hört talas om liknande stölder i trakten, men aldrig tidigare här, i närheten av flera hus och med folk i rörelse.
– Man förväntar sig inte att det ska hända här där folk bor och det är liv och rörelse hela tiden, säger Roland Sjölander.