Med anledning av Finlands 100-årsjubileum har kommunens finska förvaltningsområde instiftat ett stipendium för bästa elev i finska. Stipendiet ska delas ut årligen delas ut i slutet av vårterminen. Första pristagaren är Sandra Salminen, som går i årskurs 9 på Vallonskolan i Gimo.
Hon sätter högt värde på att vara tvåspråkig. Mycket släkt och vänner bor i Finland och talar finska.
– Det bästa är att jag kan kommunicera med familjen. Mina kusiner pratar finska och jag lär känna nya kompisar hela tiden, genom brottningen och så.
I motiveringen nämns att Sandra Salminen uppmuntrar andra elever på lektionerna och att hon är en bra förebild för andra elever genom sitt stora intresse för brottning, där hon tillhör de bästa i sin viktklass i Sverige och tävlar internationellt.
– Det är väl roligt, säger Sandra Salminen om utmärkelsen.
Sandra Salminen har läst finska i tio år med lärarna Anna-Maija Högström och Kaarina Kellokoski. Hennes morföräldrar kommer från Finland och hemma i Gimo har det alltid talats finska – även om det varit uppblandat med en del svenska. Fast när syskonen hamnat i luven på varandra har bara ett språk gällt: finska.
– Japp, säger Sandra Salminen och skrattar.
Priset består av en färjekryssning, 1 000 kronor samt antologin "Finnjävlar" med Kristian Borg som redaktör.
– Det är en bok som berättar mycket om våra erfarenheter som sverigefinnar i Sverige, säger Hans Raab som är koordinator för den finskspråkiga minoriteten i Östhammars kommun.
I dagarna uppmärksammas också Finlands 100-årsjubileum på flera skolor i Östhammars kommun, genom uppträdanden av artisten Ida Elina på Frösåkersskolan, Olandsskolan, Österbyskolan och Vallonskolan. Ida Elina spelar stränginstrumentet kantele, som är Finlands nationalinstrument. Konserterna ges av Musik i Uppland i samarbete med kultur- och fritidsnämnden.
Men Sandra Salminen missar konserten på Vallonskolan – brottningstävling i Tyskland går före. I höst börjar hon för övrigt brottningsgymnasium i Helsingborg, men finska vill hon fortsätta läsa också på gymnasiet.
– Om det finns möjlighet väljer jag det.
I Östhammars kommun läser i dag 24 elever finska, från förskolan upp till årskurs nio.
– I höst kan det några gymnasieelever också, säger läraren Kaarina Kellokoski som lyfter fram värdet av att känna sina rötter och den finska kulturen.
Över tolv procent av invånarna i Östhammars kommun har finskt påbrå. Både Kaarina Kellokoski och Hans Raab betonar att det finska språkets ställning i kommunen är något som de kämpar med, för att få gehör på olika sätt.
– Det är en kamp, säger Hans Raab som önskar att de byråkratiska kvarnarna ibland kunde mala något snabbare.