Bäst på belgiskt kulturarv

För första gången har ett pris för belgiskt kulturarv utomlands delats ut av den belgiska regeringen. Kicki Lidén vid Vallonbruk i Uppland känner starkt för vinnaren Österbybruks herrgårdsområde.

Kicki Lidén på Vallonbruk i Uppland gläds åt att Österbybruk vunnit pris för bästa belgiska kulturarv utomlands.

Kicki Lidén på Vallonbruk i Uppland gläds åt att Österbybruk vunnit pris för bästa belgiska kulturarv utomlands.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2016-03-06 08:05

1 Hur kommer det sig att Österbybruks herrgård tog hem priset?

– Alla belgiska ambassader runt om i världen fick möjlighet att komma med förslag på platser där belgare satt sin prägel och ambassaden i Sverige ville nominera Österbybruk. De ringde därför till mig och frågade om jag tyckte att det var ok. Det var det självklart!

2 Varför just Österbybruk?

– Jag skulle säga att det är vallonsmedjan som gör Österbybruk så unik. Det finns ingen annan fungerande vallonsmedja i världen, inte ens i Belgien därifrån vallonerna kom. Den belgiska ambassadens personal har varit här flera gånger och de är mäkta imponerade över smedjan och hela miljön här.

3 Hade inte Lövstabruk kunnat vara en lämplig kandidat också?

– För mig var Österbybruk ett självklart val. Lövstabruk är musealt på ett annat sätt. Ägarna var under en tid desamma och därför kan man säga att i Österbybruk kan man se slitet och i Lövstabruk kan man se vad som hände med de rikedomar man fick.

4 Du fick förhandsinformation om att Österbybruks herrgård skulle ta hem priset. Varför dröjde det innan det offentliggjordes?

– Jag fick beskedet på senhösten, men precis när det skulle tillkännages så inträffade terrordådet i Paris och då blev hotet mot Belgien stort. Sedan kom julen och därefter var det ledigheter som avlöste varandra. Men nu får jag äntligen prata om det.

5 Initiativet till det nya priset kommer från det belgiska utrikesdepartementet och Kung Baudouin-stiftelsen. Varför instiftades det?

– En anledning är förstås att visa uppskattning till länder som bevarar det belgiska kulturarvet, men dessa arv är ofta okända eller bortglömda i Belgien och därför är priset också ett sätt att uppmärksamma belgarna på dem. Det finns exempelvis många valloner som inte har en aning om vallonbruken i Sverige och jag träffade en vallon som en gång besökte Österbybruk av en tillfällighet. Hon kunde inte förstå varför det stod om valloner på så många ställen och blev mycket förvånad när jag förklarade varför.

6 Vad innebär priset för Österbybruks herrgård och stiftelsen som driver den?

– Initialt är det enbart äran och den belgiska ambassaden kommer att hålla en ceremoni framemot våren. Men stiftelsen måste förstås försöka rida på den här vågen nu. I informationen från ambassaden står det att priset även är tänkt att vara ett indirekt incitament för bättre bevarande på sikt och jag tänker då att Statens fastighetsverk måste uppvaktas igen.

7 Kan du utveckla det?

– Jag menar att tillfället måste tas tillvara. Stiftelsen har inte pengar att underhålla herrgårdsbyggnaderna och försökte därför tidigare, tillsammans med det offentliga i Uppsala län, få fastighetsverket att ta över driften, precis som herrgårdsområdet i Lövstabruk lyckats med. Då fick man inget gehör, men nu är det en annan regering och kanske går det bättre den här gången. Inte minst som herrgården nu har det här priset i ryggen.

8 Hur ser annars de närmaste planerna ut för verksamheten på herrgårdsområdet?

– Inför förra säsongen gjorde guiderna om bruksvandringen och till den här säsongen vill de utveckla spökvandringarna. Ändra upplägget och kanske också var i herrgården de tar med besökarna.

– En utställning med verk av Gudrun Sjödén väntar också i Ånghammaren; 40 år av inspiration. Österbybruk är den enda platsen i Mellansverige där den kommer att visas och det är en stor och dyr utställning, så för första gången kommer det att vara en utställning med entré.

Belgiska kulturarvet förvaltas i Österbybruk

Kriterierna till det nyinstiftade priset var bland annat storlek och synlighet av arvet samt den historiska, konsthistoriska, ekonomiska och kulturella betydelsen av detsamma.

I motiveringen till vinnaren Österbybruks herrgård står att "Österbybruk är ett av de vackraste exemplen på resterna av den vallonska invandringen i Sverige under 1600-talet."

Tvåa i tävlingen kom glasmålningar i Heliga Katarina av Alexandria kyrka i Betlehem och trea Det heliga hjärtats katedral i Lahore, Pakistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om