Barnomsorgspersonal kräver fria arbetskläder

Parkarbetare och fastighetsskötare i Östhammars kommun får fria skyddskläder för 2500 kronor per år och anställd. Barnskötare och förskolelärare som tillbringar mycket tid utomhus i ur och skur får ingen klädsubventionering alls. Det rimmar illa med kommunens jämställdhetspolicy, anser Kommunalarbetareförbundet.

Östhammar2005-05-25 00:00
Omkullvälta mjölkglas, kladdiga händer och lekar med färg och lim "gör våra kläder oanvändbara", skriver Kommunal i brev till barn- och utbildningsnämnden. Arbetet kräver också tåliga och varma utekläder. Förskollärarna är kritiska till att andra yrkesgrupper, såsom parkarbetare och brandmän, har fria arbetskläder. Är det bara en självklarhet för mansdominerade arbetsplatser?, undrar de.
— Det här är en jämställdhetsfråga. Parkarbetarna behöver aldrig gå på Kapp-Ahl och köpa nya byxor för egna pengar, säger Ylva Vastamäki, en av de 20-tal anställda som har undertecknat protestbrevet.
Tidigare fanns ett bidrag på 100 kronor per år.
— Det kändes bara som ett hån när det handlar om tusenlappar som vi lägger ut, säger hon.
UNT: Men kan ni verkligen jämföra er med exempelvis brandmän?
— Inte när det gäller själva utrustningen, men de får ju även gratis träningskläder.
Enligt räddningschef Lars-Erik Falk har brandmännen, även jämfört med andra uniformsyrken, traditionellt sett alltid haft bra subventioner enligt ett centralt avtal.

"En definitionsfråga"
Östhammars parkarbetare och fastighetsskötare har fria skor och kläder. För deras utrustning betalar kommunen 2500 kronor per år och anställd. Men det är inte jämförbart med arbetskläder, anser Jonas Andersson, enhetschef på gata, park och renhållning.
— Det är inte vilka skor som helst. De har trampdyneskydd mot spikar och kläderna har reflexer för att de ska synas längs vägarna, säger han.
Det kallas skyddskläder och är något som kommunen är skyldig att förse de anställda med enligt arbetsskyddslagstiftningen, argumenterar Jonas Andersson. En definitionsfråga, hävdar Ylva Vastamäki.
— Vi behöver skyddskläder mot kylan och när jag privat ska köpa en vinterjacka är jag tvungen att välja en mörkblå som går att smutsa ner, säger hon.

Kökspersonal
Kommunens kökspersonal får skyddskläder för 800 kronor per år och anställd.
— Personalen tvättar kläderna tills de blir helt slut. Ibland får de gratis t-shirtar av något företag också, säger kostchef Ingrid Hedman.
På förskolorna i Tierp har de anställda utrustats med både regnställ, vinterjackor och innekläder, något de är ensamma om i länet visar UNT:s rundringning. Beslutet fattades för ett år sedan, efter en liknande protestskrivelse från förskolepersonalen.
— Det var när personalen tryckte på det här med jämställdhet som de lyckades driva igenom kravet, säger Ylva Vastamäki.
Skolchef Håkan Karregård vill vänta med att kommentera kravet tills han har diskuterat det med ansvariga politiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om