Barnböcker ska väcka läslusten

Biblioteket i Östhammar vill få fart på barnboksläsandet. I veckan lyfter man därför fram böcker på tio främmande språk.

Barbro Gräähs och Ingeborg Sevastik, Östhammars bibliotek.

Barbro Gräähs och Ingeborg Sevastik, Östhammars bibliotek.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2012-04-23 17:02

På måndagen firades Världsbokdagen. Biblioteket i Östhammar uppmärksammade dagen genom att presentera böcker på främmande språk, som talas av barn i kommunen i dag. Böckerna ligger framme resten av veckan.
– Alla barn har rätt att höra sitt eget modersmål, säger Barbro Gräähs, bibliotekarie på Östhammars bibliotek, som tillsammans med kollegan Ingeborg Sevastik har valt ut barnböcker på de tio språk som talas i Östhammar förutom svenska.

Barbro Gräähs påpekar att föräldrar kanske inte känner till att det finns barnböcker på det egna modersmålet.
– Det är en sådan glädje att se människor när de hittar barnböcker på sitt eget språk, säger hon.

Bland böckerna Barbro Gräähs presenterar finns en rad verk av svenska författare, men här finns även böcker av utländska författare. Alfons Åberg och Pippi Långstrump är några av karaktärerna som återfinns bland böckerna som ligger på bordet. Om böcker saknas på ett främmande språk kan biblioteken ordna det.
– Vi lånar de böcker vi saknar från Uppsala, säger Ingeborg Sevastik.

Enligt Ingeborg Sevastik går barnboksläsandet ner. Konkurrensen från andra medier som datorspel och tv är stor. Därför riktar biblioteken in sitt arbete mot förskolor för att barn ska komma i kontakt med böcker och läsning tidigt i livet.
– Barn behöver en bra grund att stå på och om man kan läsa behöver man aldrig ha tråkigt, säger hon.

Förutom svenska barnböcker finns böcker på arabiska, bengaliska, engelska, finska, kinesiska, somaliska, spanska, tigrinja, turkiska och tyska på biblioteken i Östhammars kommun.
Biblioteket i Östhammar uppmärksammar även barnböcker från våra nordiska grannländer denna vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om