I slutet av förra veckan tillkännagavs att dr Ashok Dyalchand från Indien – som i mer än 40 år kämpat mot barnäktenskap och för flickors rättigheter – utsetts till Årets barnrättshjälte.
Han mottog också det svenska barnrättspriset World's Children's Prize, ofta kallat Barnens nobelpris, och totalt deltog två miljoner unga runt om i världen i omröstningen.
World’s Children’s Prize-programmet är världens största årliga utbildningssatsning för att få barn att stå upp för allas lika värde, barns rättigheter, demokrati och hållbar utveckling.
Sedan år 2000 har nära 44 miljoner barn deltagit, mer än 650 000 av dem i Sverige.
Som en av fem svenska skolor erbjöds elever från Edsskolan i Östhammar i år att delta vid prisceremonin i Mariefred och tillsammans med läraren Margareta Rahm Jansson åkte Wilma Johansson, Kajsa Meldgaard, Clara Andersson och Oskar Ånöstam dit.
– Det var spännande att se pristagaren i verkligheten efter att vi läst om hans arbete, säger Margareta Rahm Jansson.
Två andra barnrättskämpar hedrades också; Spès Nihangaza, Burundi, för sin 25-åriga kamp för föräldralösa barn som drabbats hårt av aidsepidemin och ett brutalt
inbördeskrig samt Guylande Mésadieu, Haiti, som i 20 år kämpat för barn som tvingats till slavarbete, barn i fängelse och som lever på gatan.
Prissumman på totalt 700 000 kronor delades mellan mottagaren av World's Children's Prize (350 000 kronor) och de två hederspristagarna (175 000 kronor vardera).