En främmande man ringde upp 80-åringen och påstod att en datorleverans var på väg. När den äldre mannen förklarade att han inte beställt någon dator uppgav den andre att 80-åringen måste ha utsatts för en bluff, men att han skulle få hjälp av uppringaren.
I nästa skede fick 80-åringen tala med en annan man, som påstod att han var anställd vid 80-åringens bank och skulle hjälpa honom. 80-åringen uppmanades att swisha en summa till banken för att stoppa datorbluffen. Kort därpå upptäckte den äldre mannen att maxgränsen för hans swishbetalningar höjts till 100 000 kronor och att samma summa försvunnit från hans konto.
Utredningen visade att pengarna hamnat på bankkontot hos en man i 30-årsåldern från Österbybruk. Han hävdade att en främmande man som han träffat på Centralstationen i Stockholm bett honom att ta emot summan på kontot, ta ut pengarna på ett växlingskontor och sedan lämna kontanterna till den okände mannen.
Tingsrätten slår fast att 30-åringens berättelse i och för sig inte är helt osannolik och därför inte kan avfärdas. Däremot är det anmärkningsvärt att han utan att reflektera följt den främmande mannens uppmaningar. Enligt rätten borde 30-åringen ha insett att pengarna kunde komma från brott. Eftersom han uppvisat "en fullständig likgiltighet" för den risken döms han för penningtvätt.
Straffet blir villkorlig dom och 50 dagsböter. Han döms också att ersätta 80-åringen för svindelpengarna.