Bakläxa för Frösåkersskolan
Skolinspektionen ger Frösåkersskolan i Östhammar bakläxa på deras åtgärdsprogram om hur de ska komma till rätta med verksamhetens brister.
Eleverna på Frösåkersskolan behöver ett bättre åtgärdsprogram anser Skolinspektionen.
Foto: Sarah Bruze/arkiv
Tre månader efter Skolverkets inspektion av Frösåkersskolan skulle Östhammars kommun skicka in ett åtgärdsprogram över vilka åtgärder som vidtagits. Nu får kommunen kritik för att åtgärdsprogrammet inte är komplett. Det är alldeles för allmänt hållet och saknar dessutom beskrivning av hur och när åtgärderna ska genomföras, samt vem som ska göra vad, menar Skolinspektionen.
- Vi tycker att vi har lämnat svar på bristerna. Sedan har vi dessutom lämnat en handlingsplan, men den har inte nått Skolverket, säger Eva Holmberg, rektor på Frösåkersskolan.
Vad för den inte gjort det?
- Det vet jag faktiskt inte. Men den finns på vår hemsida.
Att åtgärdsprogrammet inte var korrekt utfört gör att ett återbesök på Frösåkersskolan nästa höst blir än mer aktuellt, menar Ingrid Åsgård som är undervisningsråd på Skolinspektionen.
- Det var den ursprungliga inspektionen där det var många förbättringsområden som vi ville följa upp. Nu kom den här andra delen till också och då blev det ytterligare en anledning att titta på skolan.
Det ligger på Östhammars kommun att komplettera det inlämnade åtgärdsprogrammet, men om den borttappade handlingsplanen får Skolinspektionen att ändra sitt beslut är tveksamt.
- Det är sällan ett beslut rivs upp, säger Ingrid Åsgård.
Skolinspektionen ger också Östhammars kommun kritik för att de inte har skickat in en redovisning av vad som ska uträttas för att åtgärda bristerna inom vuxenutbildningen och svenskundervisning för invandrare. Kommunen har fått till den 15 januari på sig att komplettera med den dokumentation som saknas.
Det var i augusti som Skolverket riktade hård kritik mot Frösåkersskolan i Östhammar. Myndigheten fann flera bristområden inom verksamheten, bland annat fanns det skillnader i betygssättningen mellan skolorna, brist på uppföljning och utvärdering och elever som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.
Fotnot: Skolinspektionen är en ny myndighet som bildades i oktober 2008. De har tagit över Skolverkets tidigare ansvarsområden inom tillsyn, kvalitetsgranskning och tillståndsprövning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!