Avslutat projekt blir start för ny satsning
Projektet Samsyn Östhammar avslutas snart, men projektledarna Helene Joelsson och Lisbeth Persson tror inte att det blir slutet för satsningen på psykiskt funktionshindrade i kommunen - utan början.
Helene Joelsson och Lisbeth Persson är nöjda med sitt arbete i projekt Samsyn.
Foto: Ingela Alm Söderman
Projektledare för projektet har landstingets Helene Joelsson och kommunens Lisbeth Persson varit och just detta, att projektledarna plockades från den befintliga verksamheten och inte togs in utifrån, tror de har varit projektets stora styrka.
- En ledare utifrån hade haft svårt med kontakterna till en början och dessutom skulle han eller hon ha försvunnit från oss när projektet var slut, säger Lisbeth Persson.
Projektets grundtankar var att skapa bra förutsättningar för fortsatta samarbeten mellan kommun och landsting, att utveckla en sammanhållen verksamhet när det gäller boende, samvaro och sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder i Östhammars kommun och att skapa en modell för gemensamma utbildningar.
Har ni levt upp till dessa grundtankar?
- Ja, det tycker jag. I alla fall har vi påbörjat det arbetet och jag har stora förhoppningar inför framtiden, säger Helene Joelsson.
Bland det som hittills har gjorts, kan nämnas utbildningar för sammanlagt omkring 800 personer. Vid stora inspirationsdagar i Missionskyrkan i Östhammar, där ämnen som schizofreni och andra psykossjukdomar berörts, samt vid mindre utbildningar i bemötande och pedagogiken ESL (ett självständigt liv).
- Vi har i flera av våra utbildningar haft brukare som utbildare för att på så sätt skapa möten mellan de psykiskt funktionshindrade och personal som kommer i kontakt med dem, så att de diagnoser vi hör talas om får ett ansikte, säger Lisbeth Persson.
Projektet avslutas den 31 augusti och innan dess väntar såväl en bemötandeutbildning den 5 maj som ett inledande samarbetsmöte med alla berörda verksamheter den 7 maj, men också en slutrapport från projektledarna.
Vad händer sedan?
- Vi hoppas på ett resursteam som kan husera i en och samma lokal och att resursteamet sedan minskar förvirringen för de behövande, genom att vara den sammanbindande länken mellan kommunen och landstinget. Vi ska hjälpa personen att gå själv, inte ta upp honom i knät, säger Lisbeth Persson.
- Dessutom hoppas vi på ytterligare ett projekt, som kan bli verklighet till hösten. Det är inriktat på just sättet att arbeta i resursteam och sker i form av en universitetskurs på 25 poäng, säger Helene Joelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!