Avhopp från brandstationen i Östhammar

Räddningstjänstens nya organisation som införs i Östhammar 1 oktober väcker oro och intern kritik. En Östhammarsbrandman hoppar nu av.

Anders Ahlström

Anders Ahlström

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2014-09-25 19:00

Nicolina Lindh har jobbat som jourbrandman i Östhammars kommun i fyra år. Hon säger att hon trivts utmärkt med jobbet och arbetskamraterna, men att den nya organisationen fått henne att tappa förtroendet för ledningen. Heltidsbrandmän ska ersättas med räddningspersonal i beredskap (Rib) kvällar, nätter och helger - trots att man inte är färdigutbildade för att klara av uppdraget. Dessutom är rib-styrkorna inte fulltaliga eftersom rekryteringen gått trögt i Östhammar.

– Jag tycker att det känns ogenomtänkt att man kör på utan att ha en lösning. Ledningen räknar med att allt ska fungera på samma sätt, trots att man inte har personal och inte heller hunnit med de räddningsledarutbildningar som krävs.

Anders Ahlström är chef för Uppsala brandförsvar där räddningstjänsten i Östhammar och Tierp ingår. Han beklagar avhoppet.

– Vi har tagit emot det med stor respekt. Men vi har annan bild av vad förändringen innebär och vad den kommer att leda till när allt är genomfört. Målsättningen är att det ska vara klart nästa sommar.

Varför förändra organisationen innan det finns tillräckligt med rib-personal?

– Det är viktigt att genomföra den här förändringen för att komma vidare med rekryteringen. Under en övergångsperiod kommer vi att ha en resurs på ort och ställe för att klara bemanning och kompetens under kvällar, nätter och helger. Det är ett befäl som ska vara på brandstationen och kan rycka ut inom 90 sekunder. Vi bedömer att det är tillräckligt tillsammans med rib-styrkan på fyra personer.

Nicolina Lindh befarar att det blir rörigt under övergångsperioden med tillfälliga rib-förstärkningar från andra brandstationer, som ska ansluta direkt till skadeplatsen. Hon undrar även vad som händer om befälsbilen i Östhammar rycker ut till en olycksplats i kommunen och något inträffar på annan ort.

– Jag känner för min del att jag inte vill råka ut för att komma till en olycksplats utan kunskap eller befogenhet att lösa situationen för att vi inte har folk på plats.

Även Johan Lorin, som varit anställd som Rib-brandman i Östhammar sedan år 2001, är kritisk. Han menar att ledningen borde genomföra utlovade utbildningar och rekryteringar innan man sjösätter den nya organisationen.

– Jag skulle önska att fler lämnade in sin uppsägning, inte för att sluta, men för att tvinga fram en förändring. Jag tycker att det här är en sjukt dålig idé på många sätt. Det enda som händer nu är att heltidsbrandmän försvinner och med dem erfarenhet, kompetens och kunskap. Det ersätts med ingenting, säger Johan Lorin.

Räddningschef Anders Ahlström säger till UNT att Östhammar får en bemanning som fungerar bra på många andra brandstationer.

– Det är en nivå som vi är trygga med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!